Om priser i kiosker
Så där spontant kan jag väl säga att jag hade min uppfattning, men att jag nog för att kunna ge dig ett ordentligt svar gjorde en liten jämförelse. Jag valde två delin, två bensinstationskedjor och en kioskkedja. Matbutikerna var tre av vilka en uppfattas som billig, en har lång öppethållning och en kan betecknas som vanlig.
Varorna jag jämförde var naturligtvis exakt samma och utgjordes av 500g kaffe, rågbrödsbitar, margarin, fettfri mjölk, lättgrädde, kex, 0,5 l läsk och choklad. Samtidigt kollade jag på skoj, där det gick, vad en mugg kaffe kostade.
Som väntat, kan man väl säga, var kioskens priser de högsta för nästan alla produkter, då de inte var det, överträffades de av delinas priser. Delinas priser låg annars 12-55%, i medeltal 31 %, över de två vanliga matbutikernas medan kioskens priser var 14-59%, i medeltal 34 %, över butikernas priser. Butiken med lång öppethållning hade priser som låg 0-21%, i medeltal 10 %, över de vanliga butikernas priser.
Den största överraskningen utgjorde nog bensinstationerna av vilka den ena hade samma priser som lågprisbutiken och den andra hade väldigt varierande priser, en del produkter nästan kioskpriser och andra helt konkurrenskraftiga.
Märk också att detta var ett litet urval produkter av vilka mjölken dessutom hade samma pris på nästan alla ställen, antagligen för att folk ofta använder mjölkpriset som referens. Det lönar sig alltså att jämföra priser som är relevanta för en själv.
Sammanfattningsvis kan jag väl säga att det för ens ekonomi inte är katastrofalt om man då och då kompletterar med varor från dyrare inköpsställen, men att det naturligtvis i längden påverkar om merparten av inköpen görs på sådana ställen. Betydligt större konsekvenser har det också om lunchsmörgåsen eller -salladen dagligen köps färdig istället för att man lagar den själv.
Avslutningsvis kan jag konstatera att det dyraste kaffepaketet gav ett pris på ca 0,08 e per mugg, 2 dl. Kaffemuggspriserna varierade mellan 1 e och 2 e per mugg i jämförelsen.