Om spädbarnsmat
Jag hade en uträkning som gäller spädbarnsmat, men den var från år 2006 så jag tog en sväng till butiken och uppdaterade priserna. Litet hade utbudet ändrat sedan sist men det har ingen betydelse då det gäller att jämföra priserna nu mellan hemmalagad mat och färdigköpt, utan gör det bara litet svårare att jämföra prisstegringen sedan 2006.
För att du skall få ut något av mina jämförelser måste jag först beskriva hur jämförelsen gjorts. För det första samlade jag in alla prisuppgifter i samma butik, en inhemsk butikskedja ”på billigare sidan”. För det andra kollade jag innehållsförteckningarna på den färdiga maten och räknade ut priserna för hemmamaten så innehållen motsvarade varandra så mycket som möjligt, till exempel då det gällde andelen kött och grönsaker eller andelen bär. Sockret har jag helt lämnat bort från de hemmalagade bär- och fruktblandningarna, eftersom det är onödigt och det är lätt att vänja barn vid hälsosam mat om man gör det från början.
Jag använde mig också av tre olika prisgrupper det vill säga den billigaste var den där barnet fick modersmjölk och maten också tillreddes med modersmjölk, i följande prisgrupp användes modersmjölksersättning i stället för modersmjölk och i den tredje prisgruppen användes modersmjölksersättning och färdig mat, också då det gällde gröt och välling.
Dagsmenyn i jämförelsen bestod av morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Dryck vid alla mål var modersmjölk eller modersmjölksersättning 2 dl. Morgonmål: gröt, dryck; Lunch: kött och grönsakspuré, bärkräm, dryck; Mellanmål: fruktpuré, dryck; Middag: broiler och grönsakspuré, dryck; Kvällsmål: välling, dryck.
Totala utgiften per dag blev 0,92 för hemlagat med modersmjölk, 3,20 för hemlagat med modersmjölksersättning och 5,79 för färdigmat. Detta betyder 27,60 respektive 96 e respektive 173,70 för 30 dagar. Priset för hemlagat hade faktiskt sjunkit litet sedan 2006 medan färdigmaten hade stigit knappt tio procent. Plockar man blåbär och hallon själv sjunker priset för denna meny med ca 30 cent om dagen vilket betyder 9 e per månad.
Småbelopp kan man tycka men min erfarenhet är nog den, att det är just genom att konsekvent spara in på de små beloppen som man totalt gör stora inbesparingar. Ifall du nu använder dig av färdigmat och halvfabrikat för er vuxna också kan du säkert förstå vilka stora inbesparingar du kan göra om du där också övergår till hemlagat.
Inbesparingarna kan man ju sedan beakta, till exempel dra av från dina potentiella löneinkomster, då man jämför er ekonomi utgående från att du går tillbaka till jobbet eller stannar hemma litet längre. Övriga konsekvenser, både ekonomiska och andra, av att stanna hemma tar jag inte upp här. Praktiska råd om matlagningen och recept kan du få av våra hushållsrådgivare.