Poddar och klassrumsuppgifter
Projekt Flytta hem har producerat tre stycken klassrumsuppgifter med temat ’flytta hemifrån.’ Uppgifterna får fritt utnyttjas av vem som helst, men är i första hand riktade till lärare på andra stadiet.
Klassrumsuppgifterna består av circa halvtimme långa poddavsnitt samt tillhörande uppgiftsblad.
Poddavsnitten och tillhörande uppgiftsblad kan hittas längre ner på sidan. Poddarna finns också på Marthaförbundets Spotify
och Soundcloud.
I del 1 talar vi om att hitta en lämplig bostad. Det är ett stort beslut, och det är värt att fundera på hur och var man vill bo, vad det kan kosta och vilka avtal som måste undertecknas. Dessutom går vi igenom vad till exempel garantihyra är för något, vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst, och vad man bör tänka på när man går på bostadsvisning.
I tillhörande uppgifterna ska man jämföra bostadspriser på olika orter, fundera över sina egna bostadspreferenser, och kunna känna igen sanna och falska påståenden om boende.
I avsnitt 2 talar vi om praktiska tips i ens nya hem. Vi funderar på vilka möbler man kan behöva och vilka material vi ska prioritera. Vi går också igenom rutiner för ett fungerande städ- och tvättschema och diskuterar val av rengöringsmedel. Även klädvård behandlas kort.
Uppgiften för del 2 går ut på att ta reda på vilka föremål till ens nya hem man redan har, vilka man troligen kan få av någon, och vilka man definitivt behöver köpa själv.
Och i del 3 talar vi om vardagsekonomi, om matvanor och hur man kan sköta om sig själv i vardagen. Vi ger tips kring budgetering, veckomenyn och hurudana rutiner som stöder en i vardagen. Tipsen handlar bland annat om hur man lättast kan följa kostpyramiden, vad ett 72 timmars hemförråd är för något, och hur man lätt kommer i gång med att spara och budgetera.
Som uppgift har man att se över sin nuvarande ekonomi och fundera över sina konsumtionsvanor, skapa ett tydligt och konkret sparmål, samt att skapa en veckomeny, alltså en matlista för veckans alla måltider.