Prata pengar med barnet och ge en gåva för framtiden!
Premiumbankiren Sandra Österholm tipsar om vad du som förälder kan tänka på för att lära barnet hushålla med sina pengar och förstå deras värde.
Genom att introducera ekonomifostran som en del av barnets uppväxt har du möjlighet att påverka barnets förhållningssätt och syn på pengar redan från tidig ålder. I bästa fall ger du barnet ett litet startkapital inför framtida behov och en trygg ekonomifostran där barnet inser och förstår pengarnas värde.
Barn påverkas av sin omgivning och kan redan som små uppfatta marknadskommunikation i exempelvis reklam. Genom att själv föregå med gott exempel och våga prata om pengar kan du skapa ett öppet och uppmuntrande diskussionsklimat kring sparande och placeringar.
En spargris kan med fördel introduceras tidigt och som förälder kan du mycket väl föreslå att en del av veckopengen läggs i sparbössan. När barnet blir äldre kan du förklara begreppet ”ränta på ränta” och låta barnet se hur besparingarna växer med tiden samt diskutera eventuella sparmål. Att tillsammans diskutera mål och målsättningar med eventuella placeringar hjälper barnet att förstå att pengarna är tänkta att tjäna ett specifikt syfte.
Enligt premiumbankiren Sandra Österholm kan du som förälder också låta någon annan vuxen tala pengar med barnet, eller kanske låta barnet titta på ett gratis seminarium eller lyssna på en podcast om att spara och placera, det kan ha positiva effekter.
– Barn som har förtjänat egna pengar efter att ha fyllt 15 år, till exempel genom att sommarjobba, får själva bestämma om de intjänade pengarna och kan till exempel öppna ett BSP-konto eller välja att komma till banken och placera pengarna. Men där kan också krävas en aktiv insats från föräldrarnas sida, till exempel att boka tid till banken. Barn har ibland en tendens att lyssna bättre på andra vuxna än på sina egna föräldrar, säger Österholm.
Foto: Johannes Tervo