Prata pengar-podden: Maten på sommaren ska vara enkel, färgrik och inhemsk

Prata pengar-podden: Maten på sommaren ska vara enkel, färgrik och inhemsk

Under sommaren får maten gärna vara lätt och enkel. Det säger ekonomirådgivarna Matilda Hassel och Katharina Jägerskiöld. I Prata pengar-poddens avsnitt “Rabarber och röror” blir det prat om sommarmat tillsammans med Marina Nygård och Elisabeth “Lissu” Eriksson. I avsnittet tangeras allt från bär på frukostgröten till nyfångad fisk och ärtröror.


Hemgjord fil med blåbär från egen skog till frukost, pyttipanna på gårdagens nypotatis till lunch, grillade grönsaksknyten med ärtröra till middag och plättar stekta på murbottenpanna till kvällen - sommarmaten behöver varken vara trist eller krånglig. Den finska sommaren för med sig möjligheten att frossa i färska, inhemska grönsaker, gärna köpta på det lokala torget i vackra färger. Möjligheten att odla själv har blivit allt mer trendigt, och även i höghusen ser vi idag tomatplantor, örter och sallatsodlingar på fönsterbrädet. Att plocka och fånga sin egen mat kan vara både roligt och en hälsosam övning i kontrast till de stora mataffärerna.

Samtidigt innebär sommarmaten även en viss kreativitet som behövs på sommarstugan, när ingredienserna börjar sina i skåpen och man vill undvika disk så långt det bara går. Enkelhet är grunden, vi ska inte behöva krångla till måltiderna på sommaren. En stor pastasallad i kylskåpet blir familjens lunch under många dagar framöver, och att fiska eller plocka bär och svamp kan bli en rolig sysselsättning för hela familjen.

Planeringtips för sommarmaten på stugan:

  • Planera alltid maten några dagar framåt, satsa på att handla för 4–5 dagar åt gången. Välplanerat, hälften vunnet!
  • Använd lätt förskämbara livsmedel i början av veckan, undvik att spara dem länge.
  • Ha ett basförråd med torra varor på stugan som du kan ta till de sista dagarna innan butiksbesöken.
  • Var kreativ, mixtra och kocka fritt i köket. Våga testa på och improvisera!
  • Skippa klockslagen för måltiderna, man behöver inte följa matrutinerna till punkt och pricka under semestern.
  • Gör måltiden till ett program för alla på sommarstugan, där alla kan hjälpa till. Låt barnen dra upp morötterna eller vara med i köket.
  • Det är helt okej att ta till färdiga lösningar och använda sig av marthas veckomenyer, om man inte vill sätta tid på matlagningen.

Mat och pengar – hur ska vi förhålla oss till matkostnaderna under sommaren?

Det senaste årets höga inflationsnivå syns även i sommarmatens kostnader. Jämför man matinköpen för ett år sedan med dagens priser, kan månadens måltider kosta flera hundra euro mera idag. Det vi ofta vill äta (färska grönsaker till exempel) är dock ofta billigare på sommaren än under resten av året. De utländska tomaternas pris var uppe i 8€ per kg under vintern, medan sommarens inhemska tomater har sjunkit i pris till cirka 2€ per kg. Detta är också en enkel indikator på när vi ska äta vissa råvaror; utländska tomater är värda att avstå från till förmån för sommarens goda inhemska tomater.

Ekonomin som helhet gynnas också av sommarens omvända tankesätt hos konsumenterna. Under sommaren handlar vi gärna på torg och ur lokala affärer, och så borde vi tänka även på vintern. Om vi vill ha kvar våra inhemska producenter och jordbrukare, borde vi inte enbart stödja dem under sommarmånaderna, utan alltid tänka på att handla lokalt. Att satsa en extra slant på mat som smakar gott och som du känner till ursprunget på är något som gynnar oss alla. Priset för råvarorna kanske svider för den goda sakens skull.

Med de nya näringsrekommendationerna uppmanas vi att ytterligare minska på vår köttkonsumtion. Rött kött rekommenderas att begränsas till 350 gram per vecka, medan fisk, grönsaker och baljväxter får en större roll. Under sommarmånaderna är det enkelt att leva och äta så här: grönsakerna får vi från den egna odlingen, vi kan ta vara på de växter, bär och svamp som naturen ger oss, och med god tur har vi fisk i näten på sommarstugan.

Att själva kunna skaffa fram sin egen mat, må det vara via odling eller jakt av olika slag, har börjat medföra en känsla av frihet för många och ger ro och glädje. Vi ska inte underskatta den finska naturen, utan låt oss istället njuta och frossa i den mat som finns direkt bakom stugknuten!

Här har vi samlat majoriteten av maträtterna som nämns i podd-avsnittet, i kronologisk ordning:

Prata pengar-podden har i det 25:e avsnittet talat högt och länge om mat under sommaren. Det behöver varken vara krångligt eller svårt, låt dig istället inspireras och njut av allt gott du får på tallriken!


Lyssna på Prata pengar-podden 

Se alla artiklar