Pulled havre – en omtalad matprodukt
FRÅGA: Vad är pulled havre (fi. nyhtökaura)?
SVAR: Det är ett växtbaserat protein där beståndsdelarna är havre, ärter och bondbönor. Det vill säga, det innehåller ungefär samma ingredienser som det gamla goda skrädmjölet, talkkuna, ett inhemskt mjöl gjort av korn, havre och ärter.
FRÅGA: Hur görs pulled havre?
SVAR: Tillverkningen sker på mekanisk väg genom blandning, pressning och upphettning. I tillverkningsprocessen används enbart havre, baljväxter och kryddor.
FRÅGA: Pulled havre har lovordats i medierna, vad är speciellt med den produkten jämfört med andra proteinrika livsmedel, till exempel grynost?
SVAR: Havre är ett nyttigt fiberrikt sädesslag. Betaglukanerna i havre sänker kolesterolet i blodet och hjälper till att hålla blodsockernivån i balans efter måltiden. Fibern i havre ökar också mättnadskänslan och främjar tarmens normala funktion.
FRÅGA: Varför har baljhavre haft en sådan genomslagskraft i Finland?
SVAR: Det handlar givetvis om en bra marknadsföring, men också om själva tidpunkten för lanseringen. ”Köttfri måndag” var redan ett begrepp, och de nya nordiska kostrekommendationerna hade precis slagit igenom, där man förespråkar högst 500 gram rött, processat kött i veckan. Lägg till larmrapporter om miljön och vårt välmående, så har du hela cocktailen. Nationen var redo!
FRÅGA: För vem rekommenderar du pulled havre?
SVAR: Personligen har jag i allmänhet svårt för färdigmat, men för den som vill få familjen att äta mera vegetariskt kan baljhavre vara ett alternativ. Produkten har tagits fram under många år och målgruppen är köttätare som vill försöka äta mera vegetariskt, men ändå ”köttigt”. Ett lyckat koncept! Produkten såldes slut på rekordtid och produktionen har ständigt legat steget efter. I höstas köpte en finländsk livsmedelskoncern upp en stor del av företaget för att ett stabilt utbud ska kunna garanteras.
FRÅGA: Hur nyttig är produkten rent näringsmässigt?
SVAR: Enligt tillverkaren är pulled havre ett perfekt balanserat växtprotein. För information om näringsinnehållet, gå in på adressen: www.goldandgreenfoods.com/naringsinnehall/.
FRÅGA: Hur prisvärd är produkten?
SVAR: En förpackning på 250 gram kostar cirka 4 euro och räcker i princip för två personer, beroende på hur livsmedlet tillreds. Produkten krymper inte under upphettning, så något matlagningssvinn behöver man inte räkna med.
FRÅGA: Hur hållbar är baljhavren ur miljömässig synvinkel, med tanke på produktionskedjan?
SVAR: Råvarorna kommer från Norden och Europa, och tillverkningen sker i Helsingfors-
trakten. En sak värd att omnämnas är att grundarna av det företag som står bakom produkten är kvinnor.
FRÅGA: Hur kan man använda pulled havre i matlagningen?
SVAR: Som tillverkaren uppger är produkten ready to eat (färdig att ätas). Antagligen är detta den största orsaken till dess popularitet. Eftersom konsistensen är mycket köttliknande, passar den i rätter där man annars hade använt kyckling, soja eller köttfärs. Själv har jag ätit en riktigt god kållåda där det traditionella köttet hade bytts ut till baljhavre. Snabbstekt i panna lämpar den sig också som fyllning i pitabröd.
FRÅGA: Pulled havre versus havregryn, vad föredrar du?
SVAR: Mitt marthatips: Köp hem bönor och ärter och testa recepten med baljväxter på vår receptsida (www.martha.fi/sv/radgivning/recept/). Använd havre i bröd och gröt, och smaka på talkkuna, så mycket godare och billigare! Baljhavre är trots allt en rejält processad produkt.
Text: Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi