Pumpor och spöken – fira halloween hållbart!
Använd pumpan på många sätt.
På hösten finns fina inhemska pumpor och vintersquash i olika former och färger till salu och många passar på att skaffa pumpor inför halloween. Kom ihåg att också ta tillvara innehållet i pumpan, fruktköttet kan exempelvis kokas till soppa eller rivas och tillsättas i bröddegen. Både fruktkött och kärnor kan också rostas i ugnen.
Det är också roligt att odla pumpa och vintersquash, dessutom kan pumporna lagras i flera månader i rumstemperatur. En pumpa kan räcka till flera satser pumpasoppa och om det blir fruktkött över, kan det tärnas och frysas in för senare användning. Pumpan innehåller bland annat C-vitamin, fibrer och mineralämnen men har ett lågt energiinnehåll.
Så gör du en halloweenpumpa
Börja med att skära av ett lock med en vass kniv. Locket skall vara så pass stort att det finns utrymme att gröpa ur fruktköttet. Gröp först ut pumpakärnorna och sedan fruktköttet tills ett ca 3 centimeter tjockt skal återstår, en spetsig sked fungerar bra till urgröpningen. Rita ett mönster eller ansikte på pumpan och skär ut mönstret med en vass liten kniv. Förvara gärna pumpan utomhus tills den skall användas så håller den längre.
Tips för en hållbar maskerad
Till halloween är det roligt för barnen, och varför inte även för de vuxna, att klä ut sig! Barnen kan ha många tankar kring klädseln, lyssna på dem, men tänk även på att önskemålen ska passa in i familjens budget och tidsmässigt gå att förbereda. Här följer några tips:
- Var kreativ! Ett vitt lakan kan bli ett spöke, klipp ut hål för ögonen / strumbyxor kan fyllas med vadd/tygbitar och göras till en svans /sy fast djuröron på en mössa och välj kläder i passande färg för att förvandlas exempelvis till en katt eller hare.
- Byt maskeradkläder med vänner som har barn i samma ålder.
- Köp begagnade dräkter via loppmarknader på nätet.
- Kolla om det finns maskeraddräkter att låna på daghem eller förskola.
Tänk också kemikaliesmart kring maskeradkläder och välj gärna maskeradkläder av vanliga kläder och sy dräkter och tillbehör av tyger i naturfiber (bomull, linne, ylle och hampa) utan ytbehandlingar av perfluorerade ämnen.
Maskeradkläder klassas inte som leksaker och uppfyller därmed inte kraven på säkerhet fastslagna i leksaksdirektivet. I studier har man hittat skadliga ämnen bland annat i konstläder, metalldetaljer och flamskyddsbehandlad skumgummistoppning. En del personer kan också vara mer känsliga för ämnen i teatersmink som kan ge allergiska symptom.
Testa några pumparecept
Plåtbröd med pumpa (1 ugnsplåt)
I bröddegen tillsätts rivet pumpakött men det går också bra att använda mosat pumpakött som har kokats eller rostats i bröddegen.
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
2 msk rypsolja
1 tsk salt
1 msk honung/sirap
3 dl rivet pumpakött
3 dl havreflingor
Ca 8 dl vetemjöl
Till garnering:
färska örter/rostade pumpakärnor
flingsalt
rypsolja
- Värm vätskan fingervarm. Smula jästen i en bunke och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt olja, salt, honung, flingor och riven pumpa.
- Rör ner vetemjölet lite i taget. Degen skall vara lös. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
- Häll degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och platta ut degen över plåten. Tryck fast örter eller frön i brödet. Ringla olja över brödet och strö på flingsalt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter eller tills det jäst ordentligt.
- Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
Pumpasoppa med linser (6–8 portioner)
Pumpasoppan är bra vardagsmat. Soppan bli mättande genom att tillsätta linser och servera med yoghurt eller grynost.
pumpa, 1 liter (500 g) fruktkött i bitar
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
½ msk olja
1½ msk tomatpuré
9 dl vatten
1 buljongtärning
1½ dl röda linser
¾ tsk sambal oelek
¾ msk limesaft (ca ½ lime)
½ dl grädde eller crèmefraiche
salt och peppar
Tillbehör:
turkisk yoghurt eller grynost
finklippt persilja
pumpafrön
- Dela pumpan och gröp ur kärnorna med sked. Skär bort skalet och tärna fruktköttet.
- Skala lök och vitlök. Finhacka löken. Skölj linserna i en sil.
- Fräs lök och pressad vitlök. Tillsätt pumpa och tomatpuré och fräs en stund.
- Tillsätt vatten, linser och buljong-tärning. Låt koka i cirka 15 minuter tills fruktköttet är mjukt.
- Förbered under tiden tillbehören.
- Tillsätt grädde och mixa soppan. Smaka av med limesaft, sambal oelek, salt och peppar.