Rensa nors
Lär dig rensa nors steg för steg.
Rensa och tillvarata nors
Så rensar du nors
Före rensning:
- Blodtappa en större fisk
- Sortera han- och honfiskar
- Skölj fisken
Rensning:
- Klipp eller skär upp fiskens buk
- Klipp av ryggraden bakom gälarna
- Bakom gälarna finns körtlar som avger färsk gurklukt
- Lyft ut inälvorna med hjälp av huvudet
- Romsäckarna ligger på utsidan av inälvorna
Rommen:
- Lägg rommen i ett stort kärl
- Använd 10 liter vatten till 1 liter rom
- Vispa med ballongvisp – hinnorna fastnar i vispen
- Låt rommen sjunka till botten och häll sedan av vattnet
- Byt vatten tills vattnet blir klart
- Tillsätt ca 2,5–3 % salt
- Fyll burken till max
- Rommen kan förvaras 4–5 dygn i kylskåp
- Frys in
- Servera rommen med smetana och rödlök
Fisken:
- Panera fisken med bovetemjöl och salt
- Stek i smör