Rensa nors

Rensa nors

Lär dig rensa nors steg för steg.

Rensa och tillvarata nors

Så rensar och tillvaratar du nors.

Så rensar du nors

Före rensning:

  • Blodtappa en större fisk
  • Sortera han- och honfiskar
  • Skölj fisken

Rensning:

  • Klipp eller skär upp fiskens buk
  • Klipp av ryggraden bakom gälarna
  • Bakom gälarna finns körtlar som avger färsk gurklukt
  • Lyft ut inälvorna med hjälp av huvudet
  • Romsäckarna ligger på utsidan av inälvorna

Rommen:

  • Lägg rommen i ett stort kärl
  • Använd 10 liter vatten till 1 liter rom
  • Vispa med ballongvisp – hinnorna fastnar i vispen
  • Låt rommen sjunka till botten och häll sedan av vattnet
  • Byt vatten tills vattnet blir klart
  • Tillsätt ca 2,5–3 % salt
  • Fyll burken till max
  • Rommen kan förvaras 4–5 dygn i kylskåp
  • Frys in
  • Servera rommen med smetana och rödlök

Fisken:

  • Panera fisken med bovetemjöl och salt
  • Stek i smör
Se alla artiklar