Rensa nors
![Rensa nors](/uploads/_1200x851_crop_center-center_82_line/nors.jpg 1200w, /uploads/_992x703_crop_center-center_82_line/nors.jpg 992w, /uploads/_768x544_crop_center-center_60_line/nors.jpg 768w, /uploads/_1536x1089_crop_center-center_45_line/nors.jpg 1536w, /uploads/_576x408_crop_center-center_60_line/nors.jpg 576w, /uploads/_1152x817_crop_center-center_45_line/nors.jpg 1152w)
Lär dig rensa nors steg för steg.
Rensa och tillvarata nors
Så rensar du nors
Före rensning:
- Blodtappa en större fisk
- Sortera han- och honfiskar
- Skölj fisken
Rensning:
- Klipp eller skär upp fiskens buk
- Klipp av ryggraden bakom gälarna
- Bakom gälarna finns körtlar som avger färsk gurklukt
- Lyft ut inälvorna med hjälp av huvudet
- Romsäckarna ligger på utsidan av inälvorna
Rommen:
- Lägg rommen i ett stort kärl
- Använd 10 liter vatten till 1 liter rom
- Vispa med ballongvisp – hinnorna fastnar i vispen
- Låt rommen sjunka till botten och häll sedan av vattnet
- Byt vatten tills vattnet blir klart
- Tillsätt ca 2,5–3 % salt
- Fyll burken till max
- Rommen kan förvaras 4–5 dygn i kylskåp
- Frys in
- Servera rommen med smetana och rödlök
Fisken:
- Panera fisken med bovetemjöl och salt
- Stek i smör