Runebergstårtan kan se ut på olika sätt - Marthaförbundets bästa recept

Runebergstårtan kan se ut på olika sätt - Marthaförbundets bästa recept

Fira Runebergsdagen med oss! Marthaförbundet har samlat alla sina recept på klassiska och nyskapande Runebergstårtor – från saftiga original till nytänkande varianter. Hitta din favorit och njut!

Runebergstårtan finns i många varianter – från klassiska cylindriska bakelser till stora kakor och smidiga långpanneversioner. Oavsett form behåller den sin karaktäristiska smak av mandel, kardemumma och hallonsylt, vilket gör den till en älskad tradition i både små och stora format. Här listar vi alla varianter som finns i Marthaförbundets receptbank.

Traditionella Runebergstårtor

Först: Den klassiska Runebergstårtan med en saftig och kryddig smak av mandel, pepparkaka och kardemumma. Bakas i höga formar eller i vanliga muffinsformar.

Till receptet

Runebergstårta i långpanna

Den här längre varianten av Runebergstårta görs i långpanna och är perfekt när du vill bjuda många på Runebergsfest. Smaken är likadan, men formen är en annan. 

Till receptet

Visste du?

Marthaförbundet tipsar: Vispa länge!

När du vispar smör och socker pösigt behövs tålamod. Det kan ta upp till 10 minuter med elvisp tills blandningen blir helt ljus och krämig, och mer eller mindre alla sockerkristallerna har försvunnit. Men då blir också resultatet luftigast och saftigast.



Runebergstårta i kakform

Baka en saftig Runebergstårta i kakform och njut av den klassiska smaken i ett större format! Den kryddiga mandelkakan toppas med hallonsylt och glasyr, precis som originalet.

Till receptet

Glutenfri Runebergskaka i form

Njut av en smakrik, glutenfri variant av den klassiska Runebergstårtan! Den kryddiga kakan med mandel och glutenfri pepparkaka toppas med hallonsylt och glasyr för den perfekta balansen mellan sötma och syrlighet.

Till receptet


Visste du?

Marthaförbundet tipsar: Fukta direkt!

Om du vill fukta dina tårtor är det bäst att göra det så fort du tagit dem ur ugnen. Koka upp 2 dl vatten och 2 matskedar socker, och smaksätt med 1 dl punsch, rom eller mandellikör, eller till exempel citronsaft för en fräschare variant. Pensla vätskan överallt på de heta tårtorna med en bakpensel.

Se alla artiklar