Så blir du din egen
På min gamla arbetsplats märkte jag att jag blev tröttare och tröttare, och till sist utbränd och deprimerad. Jag trodde att jag försökte fly ifrån något, men under min zen coaching-utbildning dök gamla barndomstrauman upp. Dessa minnen hade stängt av kontakten till mig själv, som om kropp och själ inte var i balans. Plötsligt kunde jag känna vad både kropp och själ längtade efter. Jag försökte inte fly från något, utan var helt enkelt färdig med det gamla arbetet och redo för ett nytt. Min längtan sade mig att jag är pedagog och vill lära ut till människor hur man kan bli mer harmonisk. Jag längtade efter att jobba mindre och få mer tid över till att leva med mindfulness och enligt en hållbar livsstil. Längtan att få leka med barn ledde till att vi i dag är stödfamilj till en treåring.
Hur kan man leva med mindfulness? Mindfulness är medveten närvaro. Det innebär att leva i nuet och att vara fysiskt närvarande i sin kropp med alla sinnen öppna. Det är att vara medveten om vad man gör och om hur man gör det. Många gånger gör man saker per automatik. Om man till exempel fokuserar på hur man borstar tänderna, gör man det mycket bättre än om man samtidigt står och funderar på vad man ska syssla med sedan eller grubblar på ett problem. Då låter man inte hjärnan koppla av, och för många tankar föder stress. När man ”lägger ifrån sig huvudet” och bara finns till utan tankar, får man vila. Då går man ner i varv och blir mer fokuserad på det man gör. Ofta får man goda idéer efter att hjärnan har fått vila en stund, och dessa idéer sparar tid som man tidigare lade ner på olika problemlösningar.
Att bli sin egen betyder för mig även att man äger sina tankar och att man inte är slav under tankar som kommer och går utan kontroll. Många gånger kan tankarna vara av en mer dömande och negativ karaktär, och det tar ner livsglädjen. Till exempel: ”Jag kan inte skriva en kolumn, jag är så dålig på att formulera mig i skrift.” Eller så gör jag annat; städar, skriver på Facebook. Då försöker jag fly undan mina negativa tankar som dömer ut mig som kolumnist innan jag ens har börjat. Eftersom jag är medveten om hur tankarna kan ta överhanden, försöker jag bryta dem genom att helt enkelt acceptera dem. Jag för en inre dialog med mig själv där jag säger ” Anne-Louise, nu har jag dömande negativa tankar om mig själv och det är okej, jag accepterar dem”. Då har jag synliggjort dem och just det gör att de mattas av. Det är som att de vill bli sedda och accepterade, för de är en del av mig. De finns där av en anledning (som jag kanske inte känner till) och jag kan inte få bort dem. Jag kan bara acceptera dem utan att döma. Annars dömer jag mig själv igen, och blir fast i ett ekorrhjul som det är svårt att få stopp på. Att acceptera utan att döma är ett verktyg för att sluta med negativa och dömande tankar om sig själv, om andra eller om olika händelser i livet.
Två andra sätt att vara i nuet utan tankar är att fokusera på det man gör (till exempel äter) eller på sin egen andning. Andningen är som ett ankare tillbaka till en själv och nuet, och är det absolut bästa verktyget.
Zen coaching är att coacha med hjälp av mindfulness. Man utgår från nuet och det ”problem” som man vill utforska hos sig själv (exempelvis sitt eget värde). Det är ett verktyg som kan användas till att gå djupare in i en själv och där titta på hur man fungerar som människa i sitt eget liv. Det ger mer liv i livet. Mig gav det livet tillbaka, och numera vill jag ge också andra möjlighet till mer liv.
Text: Anne-Louise Nilsson