Så bygger du en hållbar matvardag

Så bygger du en hållbar matvardag

Att göra hållbara val behöver inte vara svårt eller kräva stora förändringar - små steg räcker långt. Utgå från Marthaförbundets 8 tips för en mer hållbar matvardag:

  • Ät Östersjön ren

    När vi fiskar upp inhemska vildfiskar tar vi bort näringsämnen ur havet. Välj gärna underutnyttjade fiskar såsom braxen, mört och strömming. 

    •   Utnyttja naturens skafferi

      Naturens mat är gratis mat och kräver inga extra resurser för att gro. Svamp och bär kommer att växa oavsett om vi väljer att plocka dem eller inte.

      • Öka andelen vegetabilier i kosten

      Att öka andelen vegetabilier i kosten är både nyttigt och hållbart för miljön. Utöka dina standardrätter med rotfrukter, grönsaker, linser och bönor. Välj också fullkornsprodukter – det mår magen bra av!

      • Handla enligt säsong

      Ännu kan du njuta av de produkter som våra finska jordbrukare har skördat under hösten. Utnyttja pumpa, broccoli, blomkål, zucchini och äpple så länge du kan och ställ dig därefter in på vinterns matkorg – kål, rödbeta, kålrot, morot och potatis.

      • Välj inhemskt

      Genom att välja inhemskt stöder du den inhemska matproduktionen och får i allmänhet en färskare vara. Dessutom vet du oftast bättre under vilka premisser den inhemska maten har odlats. Byt ut utländska stapelvaror mot inhemska, t.ex. ris mot matkorn, -havre eller spelt.

      • Laga själv

      Du kan lättare hålla koll på vilket ursprung ingredienserna har när du lagar maten själv. Dessutom minskar transportsträckorna och mellanhänderna, och du sparar onödigt förpackningsmaterial.

      • Välj ekologiskt när du kan

      Ekologisk mat kan innebära högre priser, men genom att välja ekologiskt gynnar vi den biologiska mångfalden och god djurhållning. Ibland kan det vara värt att prioritera det.

      • Minska matsvinnet

      Man brukar säga att genomsnittsfinländaren kastar vart femte matkasse i soporna. Och här snackar vi helt ätbar mat. Inventera dina matförråd innan du går och handlar, tänk på att maten kan vara helt okej trots att bäst före-datum har passerat och var kreativ och planera ihop någon helt ny rätt av de produkter du redan har hemma.

      Recept

      Paj på rester

      Paj på rester

      I det här receptet kan du byta ut både kycklingen, grönsakerna och rotsakerna till annat du hittar i kylskåpet. En perfekt svinnrätt alltså!

      Pajbotten:

      1 1/2 dl fullkornsmjöl

      1 1/2 dl vetemjöl

      150 g smör

      2 msk vatten

      Fyllning:

      300 g kyckling eller svamp

      1 msk rybsolja

      1 lök

      100 g broccoli, morot eller rotselleri

      100 g blomkål eller grönkål

      2 dl gräddfil

      1 dl mjölk

      2 ägg

      50 g riven ost

      salt, peppar

      kryddor, exempelvis basilika och oregano

      Så gör du:

      Blanda bottnens torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smör och torra ingredienser till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg.

      Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel, och låt vila cirka 30 minuter i kylen.

      Värm ugnen till 200 grader.

      Värm en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den fått fin färg. Ställ åt sidan.

      Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj grönsakerna och tomaterna och skär dem i grova bitar.

      Gör äggstanningen: Blanda mjölk, gräddfil och ägg i en skål. Tillsätt salt, peppar och kryddor.

      Lägg kyckling, grönsaker och riven ost i pajformen i några lager. Häll över äggstanningen.

      Grädda i ugnen i cirka 35–45 minuter tills äggstanningen blivit fast och pajen fått en lätt gyllenbrun färg. Låt pajen svalna minst 10 minuter innan servering.

      Se alla artiklar