Så här bygger du familjens rutiner
Rutiner ger familjevardagen struktur och trygghet. När hela familjen vet vad som händer under dagen, veckan och månaden finns det alltid något att luta sig mot. Marthaförbundet tipsar om hur du bygger ramar som håller ihop vardagen.
Familjens rutiner kan handla om allt från städdagar och veckohandling, till middagstider och meal prep. Involvera barnen i hemmets rutiner. Redan som små kan och vill de gärna hjälpa till med allt från matlagning och städning, till sopsortering och reparationer i hemmet.
Tänk också på att rutiner kan vara både positiva och negativa, passa på att reflektera över hur familjen kan stärka de positiva rutinerna och förhindra att negativa rutiner påverkar vardagen.
Då familjen växer och utvecklas, lönar det sig att regelbundet se över rutinerna. Man kan till exempel samlas till ett familjemöte och rita upp veckan och månaden och tillsammans se över befintliga och nya rutiner.
Dagliga rutiner
▪️ Ägna några minuter dagligen till att röja i hemmet och placera saker på sina rätta platser. En god idé är att alla i hushållet städar så mycket de hinner under fem minuter. Sätt på bra musik så känns det roligare.
▪️ Se till att få frisk luft varje dag genom att vädra inomhus och ta en promenad.
▪️ Förutse behov av mellanmål och andra små vanor som kostar. Konsumtionsvanor blir lätt en stor summa på årsnivå vid daglig konsumtion.
Veckorutiner
▪️ Se över familjens budget och kontrollera att utgifterna är i balans med inkomsterna. Betala räkningar och hantera andra aktuella ekonomiärenden.
▪️ Ägna en halvtimme åt att vårda kläder enligt behov. Reparera det som är sönder, vädra kläderna, ta hand om skorna och sortera garderoben.
▪️ Planera veckans måltider och veckohandla. Inventera först skåpen och använd sådant som kan bli gammalt. Planera gärna in ett storkok och frys ner några portioner för dagar då det blir svårt att hinna med matlagning.
Månatliga rutiner
▪️ Gå igenom kostnadsuppföljningen för den föregående månaden och planera för nästa månadsbudget. Har det gått som planerat? Vilka utgifter är aktuella nästa månad?
▪️ Städa grundligt i hemmet. Du kan till exempel välja ut ett rum per månad som får lite extra uppmärksamhet.
▪️ Reparera och ta hand om eventuella trasiga ägodelar i hemmet, såsom kläder, skor, leksaker, elektronik eller möbler. Involvera gärna barnen och lär dem nyttiga färdigheter och att reparera framom att slänga.
Årliga rutiner
▪️ Fundera hur hushållet fungerar. Finns det ett schema för städning, veckohandling och övrigt som berör skötseln av hushållet? Med flera i familjen kan man fundera över hur uppgifterna fördelas.
▪️ Se över hemmet ur ett helhetsperspektiv. Vad har blivit ogjort under året? Vad förvaras i skåp och lager? Vad behöver renoveras och fixas? Har alla golvsilar och ventilationsfilter blivit underhållna? Fungerar sophanteringen? Finns det tillräckligt med brandvarnare och fungerar de? Är hushållet förberett för eventuella elavbrott och andra störningar.
▪️ Analysera familjens ekonomiska situation ur ett helhetsperspektiv. Vad är årets sparmål? Hur kommer inkomsterna att se ut? Arkivera också papper inför skattedeklaration och övriga juridiska ärenden. Konkurrensutsätt tjänster såsom abonnemang och försäkringar för att säkerställa god kvalitet och bra pris.
Läs mer i vår handbok!
Marthaförbundets nya “Handbok för en hållbar familjevardag" delas ut på alla familjerådgivningar i Svenskfinland under hösten 2024! Håll utkik där eller bläddra i den digitala versionen på Issuu.
Texten kommer från boken Handbok för en hållbar familjevardag.