Så sparar du in på matkostnaderna

Så sparar du in på matkostnaderna

Basvarorna stiger i pris. Det visar många undersökningar som gjorts under de senaste åren. Att vår matkorg kostar mera är ett resultat av både inflationen, men även det stigande priset på råvaror. Marthaförbundet ger några snabba tips om hur du håller matkostnaderna nere.

Enligt en undersökning gjord av Svenska Yle konstaterades att mejeriprodukter och ägg stigit mest i pris (20 %), tätt följt av köttprodukter (15 %). Enligt LUKE har även priset på kaffe, grönsaker och fisk stigit i pris sedan årets början. 

Planering, stora grytor och rabatterade matvaror är några snabba tips för den som vill minska på sina matutgifter. Att planera sina måltider extra noga gör att vi håller inköpen till det som verkligen behövs för veckan, vilket också leder till ett minskat matsvinn! Här följer några enkla tips på hur vi kan tänka för en mer ekonomiskt hållbar matvardag:


PLANERA DINA MÅLTIDER

En planerad veckomeny hjälper dig att hålla koll på veckans mat, och gör även inköpslistan enklare att skriva. Genom att gå till butiken bara en eller två gånger per vecka, med en inköpslista i handen, handlar du bara det du verkligen behöver och undviker spontaninköp. Att köpa produkter som du egentligen inte behöver minskar även risken att maten slängs. Här sparar du både tid och pengar!

HANDLA ENLIGT SÄSONG

Då du handlar enligt säsong får du förmånligare råvaror, samtidigt som du får det bästa smakerna på din tallrik. Just nu kan du välja mellan olika inhemska, färska grönsaker och fisk som är i säsong och du kan även välja mellan många olika producenter.

JÄMFÖR PRISER

Ta som vana att alltid jämföra kilo- och literpriser på varor du plockar ner i din matkorg. Som konsumenter luras vi lätt av stora reklamer eller missvisande förpackningsstorlekar, men genom att kolla på jämförbara priser vet vi vad vi egentligen får. Kilo- och literpriset hittas på samma prislapp som produktens pris, men i lite mindre stil. Våga också testa ett nytt märke eller en helt ny kedja!

RABATTERADE MATVAROR

Utnyttja butikens rabatter på varor med bäst före-datum som närmar sig. Om du är osäker på om du hinner äta maten lönar det sig att frysa ner den. Rabatten är under dagen ofta – 30 %, medan denna fördubblas till – 60 % efter klockan 21.00.

GÖR MATEN SJÄLV

Gör din mat själv, så ofta du kan. Även lunchlådor och mellanmål, eller en snabb middag går att göra själv med lite planering. Resterna från middagen blir en bra lunch följande dag. Genom att laga maten själv får du koll på vad du äter, och undviker tillsatsämnen, samtidigt som du sparar pengar. Om du inte vet var du ska börja finns det massor med recept, tips och video gratis på nätet, eller varför inte bläddra i en kokbok? Våga testa, och våga misslyckas, genom det lär vi oss!

STORA SATSER

Gör stora satser, det sparar både tid och pengar. Extra portioner kan frysas ner för att ätas vid ett senare tillfälle. Speciellt om du hittar råvaror till rabatterat pris lönar det sig att ordna storkok eller frysa ner.

BYT UT EN DEL AV KÖTTET

Använd dig av finländska rotfrukter och proteinrika livsmedel såsom ärter, bönor och linser som komplement till eller ersättning för kött. Baljväxter har ett lägre kilopris än kött, och linser passar ypperligt i köttfärssåsen. Använd också gärna inhemsk fisk så mycket möjligt. Också fisk har stigit i pris, men många inhemska fiskarter är förmånliga och ypperliga matfiskar. Återupptäck de mera bekanta fiskarterna som gädda och strömming och experimentera id, mört och nors.

GRATIS MAT, FINNS DET?

Skogen är full av mat! På våren kan du plocka nässlor och andra vilda växter och på sensommaren och hösten är det dags att ge sig ut i bär- och svampskogen. Bär, vilda växter och svamp kan du även frysa ner till vintern, för att kunna avnjuta en bärsmoothie även då. Bekanta dig med allemansrätten, du har rättigheter och skyldigheter i naturen.

ODLA EGNA ÖRTER OCH GRÖNSAKER

Att odla örter och sallad är inte helt gratis, men nog förmånligt om skörden lyckas. Köp örtplantor eller frön från en blombutik och plantera i krukor, sedan kan du äta billiga örter och sallader framöver. Testa också att återplantera örter från butiken, många gånger klarar sig örterna bra.

SLÄNG INTE MAT!

I Finland slängs stora mängder ätbar mat. Mest slängs råvaror som man inte vet hur man ska använda, så som purjolök, broccoli och blomkål där stammen eller stjälkarna ofta slängs eftersom man inte vet att även dessa delar är ätlig. Också mat som man inte hinner tillreda slängs. Var kreativ och utmana dig själv att använda hela råvaran. Använd också dina sinnen innan du slänger. Bäst före-datum betyder inte att produkten inte går att äta.



Källor:

Se alla artiklar