Så tar du bäst tillvara skörden - 4 tips inför hösten

Så tar du bäst tillvara skörden - 4 tips inför hösten

När köksträdgården är fylld med läckerheter är det bra att ta tillvara på skörden vartefter den mognar. Vissa växter är mer frostkänsliga än andra. Bland de mest frostkänsliga växterna finns gurkväxterna, såsom zucchini, gurka och pumpa.

Övriga växter som slokar vid första nattfrosten är bönan och basilikan. Däremot håller sig rotfrukterna fina ända in på hösten, och grönkålen kan du i lugn och ro skörda senare, eftersom den hinner växa till sig och även får en mildare smak när temperaturen har krupit ner under nollstrecket.

Örter

Timjan, oregano och rosmarin går utmärkt att torka i knippen som hängs upp, dock inte i direkt solljus. Plocka örterna i torrt väder, så torkar de snabbare. Persilja, basilika, dill och gräslök kan finhackas och frysas in i askar eller burkar.

Förväll och frys in

Grönsaker som går bra att förvälla före infrysning är till exempel spenat, mangold, sockerärter och brytbönor. Rotsaker passar också bra att tärna, förvälla och frysa in som gryt- eller sopprotsaker.

Lägg in

Rödbetor och frilandsgurka är traditionella grönsaker att lägga in, men du kan också lägga in andra grönsaker, som exempelvis lök, morot, kålrabbi, zucchini och blomkål. Skär grönsakerna i små bitar och koka morotsbitarna några minuter i saltat vatten så att de blir lite mjukare. Fördela grönsakerna i rena steriliserade burkar. Det går bra att smaksätta inläggningen genom att tillsätta 10 svartpepparkorn, 2 teskedar senapsfrön, 1 tesked fänkålsfrön eller 3 lagerblad per kilo grönsaker. Koka upp en 1-2-3-lag, som består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Häll den varma lagen över grönsakerna, förslut, låt svalna och förvara svalt.

Fermentera

Fermentering är en metod för att förlänga hållbarheten på säsongens skörd, samtidigt som du får ett hälsosamt tillbehör till vardagsmaten. Näringsämnena bevaras och under fermenteringen bildas dessutom mjölksyrabakterier som kan ha en positiv inverkan på tarmfloran. Ett recept på surkål med morot hittar du här. Du kan variera receptet och fermentera endast morot eller exempelvis byta ut en del av morötterna till zucchini eller fänkål som rivs eller strimlas lika grovt som kålen och morötterna.

Tipsen kommer från Martha 4/23

Läs hela

Se alla artiklar