Sju material i klädbutikens hållbara hylla
Ekologisk bomull
Inga kemiska bekämpningsmedel, ingen konstgödning eller genmanipulerad råvara tillåts. Bättre än konventionellt odlad bomull, men fortfarande inte oproblematisk, eftersom all bomullsproduktion är extremt vattenkrävande. Ekologisk bomullsfiber behöver heller inte betyda att tillverkningsprocessen varit bra ur miljösynpunkt.
Återvunnen bomull
Nya bomullsfibrer blandas med fibrer från återvunna bomullsplagg eller spillmaterial från tillverkningen.
Lyocell
Ett regenatfiber tillverkat av cellulosa från snabbväxande energiskog. I vissa plagg benämns det Tencel, vilket egentligen är ett varumärke. Vid tillverkning av Lyocell används kemikalier som är mindre miljöbelastande än de som används vid framställning av viskos, eftersom de används i ett slutet system och de mesta av kemikalierna återvinns. Tyget är biologiskt nedbrytbart och kan göras i olika kvalitéer – från silkesliknade tyg till demin. Tyget är slitstarkt och håller många tvättar med liten risk för krympning.
Bambu
Bambu säljs oftast som bambuviskos, vilket kräver lika mycket kemikalier och har samma energikrävande process som viskos. Bambu är inte alltid så miljövänligt som det framställs. För att göra bambuviskos bearbetas fibern i en kemisk process, som kan vara mer eller mindre miljöbelastande, ungefär 5,5 kilo kemikalier per kilo bambuviskos. En av kemikalierna är koldisulfid som är mycket giftigt och påverkar fertiliteten och kan ge upphov till fosterskador. Man kan även göra lyocell av bambun, vilket är mer miljövänligt. Fibrerna kan också bearbetas mekaniskt som vid framställning av naturbambu, det kräver inte lika mycket kemikalier, men är dock mer energikrävande eftersom arbetet sker mekaniskt.
Hampa
Hampafibern kan växa på näringsfattiga jordar och industrihampa kan odlas i hela EU. Tyget är slitstarkt, men liksom linnet ett tyg som skrynklas lätt. Kvalitéerna kan vara allt från tunt linneliknande tyg till grov säckväv. Mjukare varianter är ofta uppblandade med andra material, men det kan också vara ett resultat av kemikaliebehandling.
Återvunnen ull
Ofta är det produktionsspill från tillverkningen som tas tillvara och återvinns. Att insamlade ullkläder får nytt liv är mer ovanligt.
Återvunnen polyester
Framställs framför allt av produktionsspill från tillverkningsprocessen och återvunna PET-flaskor. Nya polyesterfibrer görs av petroleum, och återvunna fibrer kan minska oljeförbrukningen. Återvunnen fleece (polyester) är heller inte oproblematisk ur miljösynpunkt, eftersom den kan släppa ifrån sig mikroplastbitar som orsakar problem när de hamnar i sjöar och hav.