Smakskolan sprider matglädje bland små matgäster
Ett gäng rödkindade barn kommer in från leken på gården och tar av sig sina ytterkläder under skratt och nojs. När de kommer in i matrummet blir rösterna mer dämpade och de tittar nyfiket och lite blygt på gästerna från tidskriften Martha. Barnen intar sina platser runt matborden och efter bordsbönen under ledning av barnskötaren Regina Tiainen blir de serverade sin mat som i dag är kål- och köttfärsgryta med kokta korngryn.
Sofia Grynngärds, projektledare vid Marthaförbundet, har plockat fram de rotfrukter som hon ska visa upp för barnen och berätta mera om. Hon är klädd i ett förkläde av den modell man minns från sin barndom, vilket bidrar till hemtrevnadskänslan.
Små skålar
Inför dagens lektion har Sofia förberett små skålar med det som står på dagens smakmeny: rödkål, vitkål, gul morot, rödlök, palsternacka ... Hon frågar barnen om de vet vad grönsakerna heter, och ivriga små händer sträcks upp. Alla grönsaker kan inte barnen identifiera, men överraskande många. Sofia berättar om grönsakerna, hur de används och vad de smakar. Hon låter skålarna med det finhackade innehållet gå runt i matsalen, så att alla barn kan ta ett smakprov. Ja, och inte bara det, de får också lära sig hur grönsakerna känns, doftar och till och med låter.
Barnen tar några försiktiga tuggor och ser ganska koncentrerade ut medan de bestämmer sig för om de ska gilla smaken eller inte. Att de tycker att det är spännande går dock inte att ta miste på. De lyssnar uppmärksamt när Sofia berättar om de olika grönsakerna och hur man kan använda dem.
I Karleby och Helsingfors
Marthaförbundets projekt Tack för maten! går ut på att utveckla måltiderna på privata daghem. Det startade hösten 2013 med matskolor i Karleby och Helsingfors och fortsätter fram till och med år 2015.
– Vi utvecklar ett slags modell där måltiderna ska vara pedagogiska och säsongsbetonade, förklarar Sofia Grynngärds.
– Smakskolan hålls fem gånger i varje dagis. Vi uppmuntrar barnen att våga smaka på sådant som de inte har ätit förr. Eftersom många barn i dag får industritillverkad mat, har de tyvärr kommit bort från de genuina smakupplevelser som färska råvaror erbjuder, säger hon.
Hon vill gärna involvera barnen i matlagningen i den mån det går, till exempel när plåtbröd eller limpa ska bakas. Samma dag som Marthas utsända besöker Trivselvrån ska barnen få göra varsin smörgåsgubbe. Med hjälp av Marthalimpan och olika slags grönsaker ska de göra en smörgås med ”ansikte” och till det behöver de grönsaker med olika färger.
– Målsättningen är att barnen ska våga börja smaka, att de får utveckla sina smakpreferenser, säger Sofia. Det bästa man kan göra är att börja i så tidig ålder som möjligt.
Hon tycker att man i hemmen i högre grad kunde uppmuntra barnen att pröva på nya smaker.
– Det kan ta länge innan ett barn lär sig tycka om vissa smaker. På daghemmet i Helsingfors var havtorn en ny smak för barnen. Vi serverade dem havtornskräm och följande dag ville flera av barnen äta flera portioner av den. Det är bra att ge barnen tid att vänja sig vid nya smaker, och att inte ge upp direkt efter första gången om ett barn inte tycker om ett livsmedel.
Dagens smak
För att göra maten mer intressant för barnen har den mat som serverats under bespisningsveckan fått namn som ”ugnspotatis med Karl Alfred spenat- och fetaostfyllning” och ”Lille Skutts morots- och linssoppa”. ”Dagens smak” ger en vink om vilken sorts mat som väntar varje dag, till exempel potatis, rödbeta, morot och linser.
I projektet Tack för maten! ingår även familjematlagning då föräldrar lagar mat tillsammans med sina barn.
– Vi har tre matlagningskvällar per daghem, säger Sofia. Vi har hållit matlagningskvällar redan två gånger och vid båda tillfällena har kurserna varit fulla. De som har deltagit har tyckt att det har varit bra att de har tagit sig tid att laga mat tillsammans med sina barn.
Säsongens grönsaker
Personalen på daghemmen är också en av projektets målgrupper.
– Vi skulle gärna se att de ibland serverade en grönsaksbuffé med säsongens grönsaker, säger Sofia.
Köksan Carola Byskata välkomnar smakskolan och tar gärna emot den inspiration som erbjuds. Hon tycker att idén med att involvera föräldrarna i matlagningskurser är bra.
– Då får man hela länken med: både dagiset och hemmen, säger hon.
Byskata säger att hon kommer att införa de idéer som Sofia Grynngärds har presenterat, bland annat ska hon börja med en grönsaksbuffé en gång i veckan.
– Jag har fria händer att ändra på stadens matlista där jag tycker, berättar hon.
Också bland den övriga personalen uppskattas Marthaförbundets bespisningsvecka.
– Det har varit roligt att ha Sofia här, och barnen har fått många nya smakupplevelser, säger barnskötaren Regina Tiainen.
– All förändring kan inte ske på en gång, men man kunde börja med smakskola ett par veckor per termin, säger Sofia.
Smakskolan vill ta fram matglädjen och upptäckarlustan hos dagisbarnen.
– Ett av barnen ville inte smaka på en grönsak, ända tills jag gav honom hörselskydd så att han kunde höra hur det lät när han tuggade. Då blev han intresserad och ville prova, berättar Sofia.