Smarta val inför barnfamiljens semester
Genom att använda sig av sin kreativitet och fantasi kan man få positiva upplevelser under semestern. Det gäller bara att göra något roligt som man aldrig tidigare gjort, och att göra det tillsammans med familjen eller vännerna – i hemtrakterna. Därför kan så kallad hemester (semester hemma) vara den ultimata ekologiska sommarupplevelsen.
För att spara naturresurser under sommaren kan man välja att resa så litet som möjligt. Vill man ändå bege sig någonstans är det mest miljövänliga sättet att cykla eller gå, vilket passar bra då man har mer ledig tid. Passa också på och stäng av alla elektriska apparater och spara på det sättet både el och miljön.
– Men det är gemenskapen som är det viktigaste, och det ekologiska är ett stort plus som följer på köpet. Den gemensamma tiden och de gemensamma upplevelserna är kittet som håller familjen samman, påpekar Teresa Turtonen, Marthaförbundets sakkunniga i miljöfrågor.
Sätt dig ner tillsammans med barnen och skriv en lista på aktiviteter de skulle vilja ägna sig åt, men aldrig tidigare gjort, och som ni kan göra hemma eller i hemtrakten. Gå sedan igenom listan och fundera på vad barnen allra helst vill och vilken hjälp de behöver – och om de kanske kan få med sig någon kompis. Här följer en tipslista för inspiration:
1. En tjej ordnade ett "käppisläger" för sig och sina kompisar hemma, det vill säga ett ridläger med käpphästar i vilket ingick ett komplett dagsprogram med stallbygge, dressyr, hoppning, simning, spel och kvällsmys vid brasan. En förälder behövdes som kökshjälp, men annars skötte sig 10-11-åringarna helt själva i tre dagar.
2. Familjeläger kan vara hur kul som helst! Tänk vad skönt för familjen att koppla av med färdigt program och färdig mat. Se vad till exempel församlingarna och Solvalla idrottsinstitut har att erbjuda.
3. Tillbringa en dag på stranden och välj ett tema som ni spinner vidare på, till exempel skattletare, pirater, Madagaskar (filmen) eller Robinson.
4. Sov i tält (låna ett om ni inte har ett eget) på gården eller i den närliggande naturen. Det kan vara både skönt och spännande. Ta med en god bok och smarriga smörgåsar.
5. Koka och laga mat tillsammans. Varför inte ställa till med ett plätt- eller våffelkalas i trädgården eller i parken? Eller baka semlor och bjuda in grannarna på hembakat?
6. Gör ett besök utan förutfattade meningar. Finns det ett museum, en vandringsled, en park du inte besökt i din hemkommun eller hemstad?
7. Åk på en dagsutfärd i naturen. Vad kan du se, dofta, höra och känna i naturen nära ditt hem? Ta med dig ett häfte, några färgpennor och rita och skriv naturdagbok.
8. Reservera några nya spel och pussel för regniga dagar. Fynda gärna på loppmarknad.
9. Högläsning ur en rolig bok är också både skönt och avkopplande, fastän barnen redan kan läsa själva.
10. Att bygga koja och leka gårdslekar (”ge mig en vink”, ”burk”, ”tio stickor på en bräda” och så vidare) är populärt på många håll i dag igen. Både barn och föräldrar kan vara med.
Mera information och frågor:
Teresa Turtonen
Sakkunnig i miljöfrågor
Tfn 044 735 4975, e-post: tessa@martha.fi
Christel Raunio
Förbundsdirektör
Tfn 050 911 2050, e-post: christel.raunio@martha.fi
Pressmeddelande 14.6.2011