SMARTH MAT
Grönt mandelsmör
Räcker till ca 16 brödbitar
- 1 dl (ca 50 g) mandlar
- 400 g kokta kikärter
- 1–2 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 kruka persilja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl kallpressad rypsolja
- 2 msk citronsaft
Låt kikärterna rinna av i sil. Kör mandlar, kikärter, skalade vitlöksklyftor, basilika, persilja och salt till en jämn massa i matberedare. Tillsätt olja och citronsaft medan maskinen går. Mixa tills massan är helt slät. Du kan också utgå från torkade kikärter. Blötlägg dem då över natten och låt koka cirka 1 timme.
Marinerade inhemska bondbönor
- 3 dl kokta bondbönor (enligt förpackningens bruksanvisning)
Dressing:
- 1/2 dl rypsolja eller god olivolja
- 1 msk balsamvinäger eller citronsaft
- Lite flingsalt och svartpeppar från kvarnen
- 1 dl finklippt persilja eller basilika
- 2 vitlöksklyftor, pressade
Rör ihop dressingen och häll över de avsvalnade bondbönorna. Låt stå svalt och ”dra” några timmar. Servera på buffébordet, till sallad eller i wraps.
Surkålssallad
- 300 g surkål
- 2 dl naturell yoghurt
- 1 finhackad lök
- 1 rivet äpple
- Svartpeppar
Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra i kylskåp. Passar bra till grillat kött.
Snabb savoykål med senapssås
- 1 savoykålhuvud
Senapssås:
- 2 msk margarin
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk osötad senap
- 2 msk kapris
Skär kålen i klyftor och skär bort största delen av stammen. Koka kålen i lättsaltat vatten 5–10 minuter. Fräs margarin och vetemjöl. Tillsätt vatten, buljong och crème fraîche. Låt koka 5 minuter. Blanda i senap och kapris. Servera kålen tillsammans med senapssåsen.
Råpasta primavera med macadamiasås
- 3 medelstora squasher
- 4 morötter
- 2 vårlökar
- 1–2 vitlöksklyftor
- 250 g djupfrysta ärter
- 1/2–1 citronsaft
- 1 tsk rinnande ekohonung
- 3 msk kallpressad olivolja
- 1/2 tsk fint havssalt
- Svartpeppar från kvarnen
Macadamiasås:
- 1 1/4 dl macadamianötter (blötläggs över natten i rikligt med vatten)
- 2 1/2 dl vatten
- 1–2 tsk citronsaft
- 1 tsk flytande ekohonung
- 1/2 tsk salt
- 1 vitlöksklyfta
- Mald svartpeppar
- Färsk persilja eller basilika
Strimla squashen och de skalade morötterna på längden med en potatisskalare eller osthyvel. Blanda i citronsaft, salt, pressade vitlöksklyftor, honung samt svartpeppar. Marinera en halv timme. Häll därefter bort överloppsvätska. Skiva vårlöken. Tillsätt olivolja, lök och ärter i squashmorotsblandningen och fortsätt att marinera ännu en halv timme. Tillred under tiden nötsåsen.
Häll bort vattnet från de blötlagda nötterna. Lägg nötterna i en matberedare och finfördela dem. Tillsätt småningom vatten, tills blandningen är gräddaktig och slät. Tillsätt citronsaft, honung, salt, vitlök och svartpeppar. Blanda om och avsmaka. Häll nötsåsen över squash -morotspastan. Dekorera med persilja eller basilika.
Stekta strömmingsflundror
Beräkna 200 gram strömmingsflundror per person. Salta och peppra och lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Grädda i ugn på bakplåtspapper i 225 grader i 10–15 minuter.
Lingonkaka
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl mjöl (spelt, vetemjöl, grahamsmjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 4 dl lingon
- 50 g smör
Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt mjölet utblandat med bakpulvret. Häll smeten i en pajform och klappa in bären ovanpå smeten. Skiva det hårda smöret över bären med en osthyvel. Grädda i 200 grader i 20–30 minuter. Servera med naturell yoghurt som kryddats med kardemumma, vanilj eller ingefära, eller med glass eller vaniljsås.
Blåbärsdessert
- Blåbär
- Naturell yoghurt
- Valnötter
- Honung
Varva allting i en skål!