Smartha tips inför sommarens utflykter

På sommaren lönar det sig att köpa maten så nära sitt eget kylskåp som möjligt. En kylväska är utmärkt att ha med sig då man handlar. De produkter som kräver kylförvaring ska man plocka ner sist i kundvagnen. Packa genast upp inköpen vid hemkomsten och förvara dem rätt. Inte ens vakuumförpackad mat bör man låta ligga framme på köksbordet. Speciellt uppmärksam bör man vara på att kylkedjan hålls obruten för de livsmedel som lätt blir skämda, till exempel färskt kött och färsk fisk samt mjölkprodukter.

Information på förpackningen
På livsmedelsförpackningarna finns nyttig information som det lönar sig att läsa och rätta sig efter. Datummärkningen ska man kolla för att se hur länge produkten håller. Ett bäst före-datum anger hur länge livsmedlet åtminstone ska kunna konsumeras. Även efter utgånget bäst före-datum får man äta och sälja produkten. Hittar man ett livsmedel med ett bäst före-datum som redan gått ut lönar det sig att granska kvaliteten före användning: titta på hur varan ser ut samt kontrollera hur den luktar och smakar. I sista hand är det affären som är ansvarig för kvaliteten om hållbarhetstiden för de varor som säljs har gått ut.

Sista användningsdag måste uppges på sådana produkter som lätt förfars. Märkningen anger när varan inte längre får användas eller säljas. Jämsides med sista användningsdagen finns även förvaringsanvisningar angivna på förpackningen. Följer man dem står sig produkten klanderfritt till det angivna datumet. Anvisningen gäller alltid en oöppnad förpackning.

På livsmedelsförpackningen kan det finnas råd om hur man tillreder maten. Det är viktigt att maten hettas upp tillräckligt för att den ska få rätt smak och konsistens, men också med tanke på säkerheten. På förpackningen kan det även finnas olika rekommendationer som anger hur produkten kan användas. Bland annat kan det stå om den tål upphettning eller inte. På vissa förpackningar står det dessutom vad produkten inte är lämpad för. Till exempel bredbara lättfetter rekommenderas inte för stekning.

Rätt temperatur på maten
Handtvätt och rena arbetsredskap utgör grunden för all matlagning, och speciellt gäller detta när man ska göra i ordning mat som ska avnjutas utomhus. Råa och obehandlade samt redan färdigt tillredda livsmedel ska hanteras med olika redskap. Mat som ska serveras varm bör vara het, medan kall mat bör vara kall. Vill man ha varm soppa i utflyktskorgen bör den vara kokhet när man häller upp den på termoskannan. Anrättade livsmedel som är tänkta att ätas kalla ska efter tillredningen snabbt kylas till kylskåpstemperatur och först därefter placeras i en kylväska. Men ställ inte het mat i kylskåpet, eftersom energiåtgången då ökar.

Det går behändigt att ta med sig mat ut i naturen i en kylväska eller kylkasse. Om resan till picknickplatsen tar mer än två timmar lönar det sig att införskaffa den mat som kräver kylförvaring i närheten av utflyktsmålet. Detsamma gäller när man åker till sommarstugan.

Om man låter maten stå framme i värmen ska man inte ta med sig matresterna hem till kylskåpet. För att det ska bli så lite mat över som möjligt lönar det sig att bara ta med sig så mycket som man tror går åt. Medvetna friluftsmänniskor städar upp efter sig och för hem skräpet.

Tips för en lyckad sommarfest:
1. Skicka inbjudan per sms eller e-post.
2. Lyft in naturen – dekorera med stenar, ris, ängsblommor och kvistar.
3. Välj mat enligt säsong, använd naturen som skafferi.
4. Ekologiskt och närproducerat är alltid rätt.
5. Planera för att undvika svinn – mängdtabeller finns.
6. Gott kranvatten är den bästa drycken. Häll upp på snygga kannor eller flaskor och lägg i gurkskivor, äppelringar eller örter, så blir det extra festligt.
7. Använd resttyger som bordduk. Personliga servetter gör du av resttyger.
8. Gratis hjälp i köket får du genom att skapa en ”tjänstepool”.
9. Undvik engångskärl genom att låna ihop kärl och bestick av vänner.
10. Skåla festligt och alkoholfritt i honungsvatten.
11. Satsa på bra bjudmat.
12. Sköt om dina rosor så får du njuta av dem länge: Gör en ny snittyta, plocka bort de gröna bladen, häll hett vatten och lägg en sockerbit i blomvasen och ställ svalt till natten.
13. Tänk på hygienen då du tillreder och bjuder av den goda maten. Rätt temperatur skyddar gästerna från överraskande magbesvär. Ställ bara fram lite mat åt gången.
14. Goda, nyttiga snacks är solrosfrön, mandlar och rostade kikärter.
15. Undvik stress, ditt goda humör smittar av sig på gästerna.

Mera information och frågor:
Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi

Elisabeth Eriksson
Sakkunnig i huslig ekonomi
Gsm 050 408 9179, e-post: elisabeth.eriksson@martha.fi

PRESSMEDDELANDE 23.6.2010

Se alla artiklar