Sofias trädgård i oktober: Skörd, frön och nya bäddar
Trots delvis kallt väder och snö finns det ännu arbete att utföra i trädgården för den som önskar. Skörd och tillvaratagande av frön är ännu möjligt och att förbereda bäddar inför nästa års planteringar.
Bygg en odlingslimpa
En odlingslimpa eller lasagnebädd är en upphöjd odlingsbädd där du komposterar trädgårdsavfall och odlar samtidigt. Odlingslimpan passar bra att göra redo nu under hösten, till exempel av växtrester och annat material som finns att tillgå i trädgården. Odlingslimpan hinner sjunka ihop lite fram till våren och är redo för sådd när jorden reder sig.
Börja med att placera ut tidningspapper och/eller kartong ca 1,2 m brett och så långt som du önskar. Bottna odlingslimpan med grövre material som kvistar och grenar. Lägg exempelvis löv, gräsklipp, halm och växtrester ovanpå. Strö ut stallgödsel och/eller kompostjord ovanpå och toppa limpan med matjord. Om du vill kan du även täcka jorden med ett lager gräsklipp.
Samla frön
På hösten är en bra tid att också samla frön och ta tillvara inför nästa års odling. Exempel på växter vars frön är lätta att ta tillvara är ringblomma, dill, zucchini, pumpa, chili och tomat.
Zucchini, pumpa, chili och tomat skall vara helt mogna när fröna tas och kontrollera på fröpåsen att de inte är hybrider, om det står F1 på fröpåsen är det en hybrid. Låt fröna torka på hushållspapper och förvara sedan fröna mörkt och torrt till exempel i en papperspåse.
När du tar frön från dill och ringblomma låter du blommorna först blomma ut och sedan när de ändrar färg till brun eller svart samt lätt lossnar är de färdiga att plockas. Låt fröna torka först på hushållspapper eller kökshandduk och sätt in i papperspåsar när fröna är torra.
Grönkål, palmkål, brysselkål, rosettkål
Det finns ännu en hel del kålsorter som klarar sig länge ute i trädgården trots kylan. Testa exempelvis att laga grönkåls- eller palmkålschips som kan ätas som sådana eller som tillbehör till maten. Det är också enkelt att steka kålen i olja och smaksätta med lite salt för ett enkelt tillbehör till lunch och middag. I receptbanken på martha.fi hittas flera varianter av sallader med grönkål samt grönkålssoppa och grönkålspasta. Grönkål kan också tillsättas i slutet med rostade rotsaker eller potatis, beräkna cirka fem minuter för grönkålen. Grönkålen ger färg, näring och god smak i en grön smoothie. Brysselkål och rosettkål kan halveras och rostas i ugnen eller stekas i stekpannan. Smaksätt exempelvis med olja, honung och flingsalt.
Recept på grönkålschips: https://www.martha.fi/recept/gronkalschips