Sofias trädgård i februari: Skott
Visst är det ljuvligt när ljuset återvänder och vi får njuta av sol vissa dagar, då har vi också bättre förutsättningar att lyckas med försådder och odling inomhus. Om du redan nu vill ha något grönt att skörda kan du såklart odla skott som är goda att strö på smörgåsen eller i salladen. Skotten är näringsrika och bidrar med både smak och konsistens.
Skott av ärter och bondböna
Skotten är goda på smörgåsen, i salladen och piggar upp maträtter. Bondböneskotten passar också bra att serveras lätt stekta med lite pressad citron.
Du behöver
Hela torkade ärter eller bondbönor
fat med kanter eller kruka
jord
färskfolie
Sprejkanna med vatten
(plast med hål)
1. Blötlägg ärter eller bondbönor gärna över natten.
2. Täck ett fat eller en kruka med minst 3 cm tjockt lager jord. Fukta jorden (eventuellt med en sprejkanna). Rada ut ärter eller bönor på jorden (får radas tätt) och pressa ner dem i jorden. Täck med lite jord. Fukta ytterligare.
3. Täck eventuellt med plast med hål i för att lättare hålla jorden fuktig. Plasten kan tas bort när bönorna eller ärterna har grott.
4. Låt skotten växa till sig på en ljus plats och håll hela tiden jorden fuktig.
5. Skörda skotten med sax när de blivit ca 10–15 cm långa.
Snabba senapsskott & smörgåskrasse
Senapsskott går supersnabbt att odla eftersom de blir skördeklara efter cirka 3 dagar och smörgåskrasse på ca en vecka. Precis som senap så är också senapsskotten starka i smaken och passar därför bra som kryddört att toppa olika maträtter och smörgåsen med eller varför inte vända ner i en sallad.
Du behöver
Senapsfrön
Så-/planteringsjord (eller hushållspapper)
Ett fat
Sprejkanna med vatten
(plast med hål)
- Strö ut ett lager jord på ett litet fat (ett tunt lager räcker).
- Fukta jorden ordentligt med sprejkanna.
- Strö ut senapsfrön ovanpå jorden och ställ ljust.
- Se till att hålla sådden fuktig genom att duscha med sprejkanna ett par gånger per dag. (I början kan sådden täckas in med plast med hål i för att jorden inte skall torkas ut lika snabbt).
- Skörda skotten med en sax.
*Du kan också odla senapsskott på två hushållspapper som du viker och fuktar ordentligt. Strö på senapsfrön och se till att hålla pappret fuktigt hela tiden.
Solrosskott
Köp solrosfrön som är ämnade för att odla skott, då får du frön som garanterat är rena. Solrosskott passar bra att odla intill ett fönster där det är ljust och varmt. Skotten är klara att skördas när de är 5–10 cm, det tar ca 8–12 dagar efter sådd. Skotten innehåller en hel del vitaminer och mineralämnen. Smaken är mild och nötig och skotten passar bra till exempel på smörgåsen eller i salladen.
Du behöver
Solrosfrön (ämnade för skottodling)
Jord
Fat
Sprejkanna med vatten
(plast med hål)
- Blötlägg solrosfrön i en skål med vatten i ett dygn.
- Fyll ett odlingskärl med minst 3 cm tjockt jordlager.
- Strö frön jämnt över jorden. Tryck lätt fast fröna på jordytan.
- Duscha lätt med vatten.
- Strö på ett tunt lager jord.
- Täck med plastfolie och picka några hål i plasten eller lämna en liten öppning.
- Ställ varmt och ljust och duscha regelbundet så att jorden hålls fuktig men inte blir för blöt.
- Avlägsna plasten när skotten blivit 1–2 cm.
- Låt skotten växa ytterligare till 5–10 cm innan de skördas.
- Skörda skotten med sax och strö på smörgåsen, salladen eller soppan.