Sommarens mat är här – ät den som den är!
I början av året lanserade Marthaförbundet den första av fyra ekologiska matkorgar som innehåller enbart inhemska, säsongsanpassade och ekologiska basvaror. Nu är det dags för den tredje av årets matkorgar.
Under sommaren kan vi på allvar börja njuta av naturens gåvor och ofta flyttar vi ut köket till stugan eller grillen. Sommarens färska inhemska råvaror kräver inte speciellt mycket tillredning – de är goda som de är. ”Det enkla är det läckra” är mottot när vi dukar fram den knapriga blomkålen eller broccolin, ärterna, rödbetorna och de saftiga morötterna tillsammans med vildfångad fisk och nypotatis. De rester som blir över värmer vi behändigt på grillen eller i murbottenpannan följande dag och måltiden får en aptitretande arom på köpet.
Låt färgerna sprida matglädje och servera gärna grönsakerna ur separata skålar. Då blir effekten densamma som när man köper plockgodis: man väljer lite av varje och plötsligt har man fyllt tallriken med mängder av olika färger, former och smaker. Av yoghurt eller gräddfil rör man snabbt ihop en smaklig dippsås. Krydda med färska och hackade örter.
Den gröna mangolden och spenaten kan du antingen finfördela i salladen eller järnberika gratängen, soppan eller plättarna med. Vi ska inte heller glömma de många smakfulla skatter som växer vilt i naturen och som ger oss rikligt med vitaminer, antioxidanter och smaker – helt gratis! Smaksätt salladen med ljusgröna granskott eller blad av maskros, kirskål, vinbär, hallon, rönn eller björk. Observera att bladen smakar bäst när de är nyutsprungna och späda.
Som avslutning på en välsmakande måltid får vi äntligen frossa i årets skörd av nyplockade bär, plommon och päron. Desserter och mellanmål behöver i all enkelhet bara ställas fram, kanske tillsammans med en skål vispad grädde eller yoghurt, och sötas med en aning socker för att smaken ska nå himmelska höjder. Har man gott om äpplen kan man föra dem till ett musteri för att få en god saft att förgylla höstkvällarna med. Den som inte själv odlar eller plockar kan naturligtvis skörda på torget.
Vi fyller sommarens matkorg med inhemska och ekologiska basvaror, gärna självplockade eller hemodlade:
• Tomater
• Blomkål, broccoli
• Ärter, bönor, spenat, mangold
• Nypotatis
• Rödbetor, rovor, morot
• Abborre, braxen, flundra, mört, gädda
• Kräftor
• Jordgubbar, blåbär, vinbär, hallon
• Äpplen
• Plommon, päron
• Socker
• Grädde, gräddfil, yoghurt
Sommarens meny består av enkla, lättlagade sommarrätter:
• Nässelsufflé
• Sallad på rökt fisk
• Jordgubbsmousse
• Sommarens citrondryck
PRESSMEDDELANDE 23.6.2010
Mera information och frågor:
Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi
Teresa Turtonen
Sakkunnig i ekologi
Gsm 044 735 4974, e-post: tessa@martha.fi
Elisabeth Eriksson
Sakkunnig i huslig ekonomi
Gsm 050 408 9179, e-post: elisabeth.eriksson@martha.fi