Speltgröt & korngrynsgröt till jul
Speltgröt i ugn
1 l konsumtionsmjölk
2½–3 dl speltflingor
½ tsk salt
Mät upp alla ingredienser i en välsmord ugnsform. Låt gröten småkoka i ugn i ca 2 timmar i 150 C. Gröten kan också kokas på spis i 40-50 minuter. Ju längre gröten får puttra, desto bättre framträder speltflingornas fina nötliknande arom.
Speltgröt på spisen
1 liter vatten
2½–3 dl speltflingor
½ tsk salt
2 dl grädde
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt speltflingor och salt. Låt puttra på svag värme under lock. Rör om nu och då. Tillsätt grädden mot slutet och koka upp. Servera med kanel. Tips: ju färskare speltflingorna är desto snabbare blir gröten klar. Beroende på flingorna kan det ibland behövas mera vätska och längre koktid. Pröva dig fram. Hur som helst blir speltgröten allatiders julgröt.
Korngrynsgröt
3 dl vatten
1 ½ dl korngryn
½–1 tsk salt
7–8 dl mjölk
Blanda korngryn och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka under lock i ca 10 minuter. Späd med mjölken och rör om väl. Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på mycket svag värme i ca 50 minuter. Kolla koktiden för respektive gryn på förpackningen. Alternativet är att koka upp alla ingredienser i kastrullen och låta den stå i 4–5 timmar övertäckt på ett tjockt skärbräde.