Spillveckan är här - så räddar du gamla bananer, torrt bröd och slokande grönsaker
Hur firar vi på Marthaförbundet Spillveckan den 9-15 september? Genom att äta rester, såklart. Det här trollade hushållsrådgivaren fram av maten som var nära att bli gammal.
Spillveckans utmaning är enkel: se till att äta upp den mat du köpt och tillrett. Men det är lättare sagt än gjort. I Finland slänger vi årligen cirka 23–24 kilo mat per person. Det utgör sammanlagt 200 miljoner euro som går direkt i komposten.
När vi på Martahförbundet inventerade våra kylskåp och hyllor en alldeles vanlig tisdag hittade vi bland annat en blek och sladdrig broccolibit, torrt bröd, bananer som blivit fläckiga och bruna och en stor påse äppel som fallit från trädet.
Vi överlämnade svinnet till vår hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, som snart dukade fram en smakrik och färggrann lunch för hela kontoret. Alla recepten passar perfekt att ta med till jobbet som lunch eller mellanmål, så du sparar både matsvinn och pengar. Hoppas också du blir inspirerad!
- Nicecream – snällare glass : rädda bruna bananer!
- Fattiga riddare: rädda torra brödkanter!
- Fylld omelett: rädda ägg och nästan vilka andra rester som helst!
- Äppelgott: rädda fallfrukten i trädgården!
- Lunchbox: rädda quinoan/pastan/riset som blev över från middagen!
- Läs mer om Lunchboxen: rädda alla dina rester och gör en sallad till lunchlåda
- Spillveckan ordnas den 9-15 september. Läs mer på https://havikkiviikko.fi/