Sprid budskapet! – Marthas guide till effektiv kommunikation
Att nå ut med information om er förening och era evenemang kan upplevas som en av föreningslivets största utmaningar. Marthaförbundets kommunikatör Linn Jung ger 10 tips om hur du marknadsför just din förening.
1. Fundera på vem ni vill nå!
Börja med att definiera målgruppen, det vill säga: Vem är personerna som ni vill nå? Det kan handla om vem som kan vara potentiella nya medlemmar eller vilka besökare ni vill ha på ert kommande evenemang. Tänk på att skriva för den som ska läsa! Hur beskriver ni ert evenemang så att det känns lockande för potentiella besökare?
2. Var ska ni marknadsföra er?
Fundera också var ni ska marknadsföra er! Var rör sig målgruppen? Ju flera ställen ni syns på – desto bredare når ni ut. Potentiella medlemmar når ni via såväl lokala evenemang och anslagstavlor som annonser och sociala medier. Var rör sig era potentiella målgrupper? Var befinner de sig? Läser många i målgruppen fortfarande fysiska tidningar? Då kanske tryckta nyhetsbrev, anslagstavlor och lokaltidningar kan vara effektiva. Är målgruppen aktiv i sociala medier? Då kanske Instagram är en bättre plattform! När ni formulerar ert budskap: Utgå inte bara från er själva, utgå från målgruppens perspektiv!
3. En gång är ingen gång - påminn!
Skicka gärna påminnelser via sms eller telefon inför evenemang. Upprepa viktig information i flera kanaler. Kom också ihåg: Telefonkontakt och fysiska påminnelser fungerar ofta bättre än enbart digital kommunikation. Många uppskattar en personlig inbjudan snarare än bara allmän information.
4. Utnyttja igenkänningsfaktorn!
Använd gärna bilder på verkliga personer och bekanta marthamedlemmar när ni marknadsför verksamhet relaterat till föreningslivet - det skapar igenkänning och engagemang. Lyft fram hur deltagande i föreningen bidrar till social samvaro och livskvalitet. Berätta gärna historier om era egna medlemmar för att inspirera andra att engagera sig!
5. Lyft fram föreningens verksamhet på Facebook och Instagram!
Att ha ett levande Instagram- och Facebook-flöde är ett smart sätt att visa potentiella medlemmar vad marthaverksamheten går ut på. Genom att dela innehåll från er marthavardag kan ni skapa intresse och locka människor att bli en del av er förening. Ju personligare ni är, desto större chans att ni hittar nya medlemmar som delar era värderingar och vill vara en del av ert gäng!
6. Använd video för att nå ut bättre
Just nu är video är det mest engagerande formatet på sociala medier och ger ofta bättre räckvidd än bilder och text. Om ni har möjlighet, testa att filma korta videoklipp från era evenemang, intervjuer med medlemmar eller hälsningar från styrelsen. Videor fångar uppmärksamhet snabbare och får fler interaktioner, särskilt på Facebook och Instagram. Håll det enkelt – en mobilkamera räcker långt, och det viktiga är att innehållet känns äkta och engagerande!
7. Dela bilder från era träffar i Marthamöte online
Dela gärna bilder och berättelser i Marthaförbundets Facebook-grupp “Marthamöte Online” som finns till för Marthaförbundets medlemmar. Målsättningen med gruppen är att få en liten inblick i andra föreningars verksamhet. Gå med i gruppen för att både ge och få inspiration. Om du inte är medlem i gruppen - sök på “Marthamöte Online” på Facebook och gå med!
8. Uppdatera er webbsida regelbundet
Marthaförbundet erbjuder alla föreningar en gratis webbsida. På webbsidan kan ni berätta om er förening eller krets, skriva artiklar om er verksamhet eller dela med er av bilder från tidigare evenemang. Upplever ni att ni inte har tid att uppdatera sidan regelbundet kan den också vara statisk. Kort information om er verksamhet och aktuella kontaktuppgifter fungerar minst lika bra. Huvudsaken är att sidan gör er sökbara på webben. Kom ihåg att logga in och uppdatera eventuella ändringar regelbundet! Lägg gärna i system att gå in flera gånger om året.
9. Gör ett Facebook-evenemang när ni ordnar evenemang
Ordnar ni ett evenemang som är öppet för allmänheten kan det vara smart att marknadsföra det på Facebook, utöver annonser och affischer. På Facebook kan ni lätt skapa ett evenemang och bjuda in vem ni vill till det. På evenemangets sida kan ni precisera tidpunkt, plats och även beskriva evenemanget närmare. På sidan kan ni även uppdatera med information om vad som kommer att hända under evenemanget. För att skapa ett evenemang krävs det att ni har en Facebooksida.
10. Samarbeta för större räckvidd
Nätverka med andra föreningar, lokala aktörer och media för att nå fler. Genom att samverka med exempelvis andra föreningar, bibliotek, kommuner eller lokala företag kan ni sprida information om era evenemang till nya målgrupper. Be andra att dela era inlägg på sociala medier eller att sätta upp era affischer – ju fler kanaler, desto bättre spridning!