Städa i trädgården när hösten kommer

Städa i trädgården när hösten kommer

Hösten är här på allvar och det börjar bli dags att fundera på städning, odling och sådd. Nu är det dags att göra trädgården redo för vintern!

Att ta hand om trädgårdens redskap och material inför vintern är inte bara en fråga om hållbarhet, utan också om att bevara kvaliteten och minska onödigt slitage. Genom att rengöra krukor och verktyg, låta dem torka ordentligt och förvara dem under tak, skyddar du dem från rost och förlänger deras livslängd. Det är också viktigt att samla in och ta bort fiberväv och liknande material, eftersom de med tiden slits och kan börja släppa ifrån sig skadliga mikroplaster i miljön.

Städa bara lite

Städa inte själva grönsakslandet för mycket. Att ta bort ogräs är bra för att få en trevligare start på följande säsong, men lämna gärna växtrester ovanpå jorden, de kan också myllas ner lite i jorden. Det kan exempelvis vara rester av plantor och blast som gärna kan klippas i mindre bitar eller löv. Detta gynnar mikrolivet i jorden eftersom du förser bland annat maskarna med mat som i sin tur gödslar din jord. Dessutom får du mullämnen i jorden som bidrar till att jorden bättre kan bevara både fukt och näring. Det går också bra att grundgödsla jorden med brunnen stallgödsel redan på hösten, så länge det blir tjäle i marken eftersom näringen avges långsamt. Beräkna cirka 2 spadtag per kvadratmeter.

Odling på hösten

Ännu är inte skördetiden förbi. Grönkålen står sig ännu fint i trädgården och smaken blir bara mildare av frost. Också rotfrukterna klarar sig ännu även om det blir lite minusgrader nattetid, så länge de skördas vid plusgrader. 

På hösten passar det utmärkt att sätta vitlöken i jorden inför kommande säsong. Vitlöken planteras under hösten, gärna i oktober så att den hinner rota sig före det blir kallare. Sättvitlök hittas under hösten på plantskolor och i trädgårdsbutiker. Vitlökarna delas i klyftor och varje klyfta trycks ner cirka 6 cm djupt i jorden med basen nedåt. Vitlöken trivs i en porös och näringsrik jord och vill inte stå för blött, så en upphöjd bädd passar bra

Har du perenna örter, exempelvis oregano, timjan och mynta i kruka på balkongen, så är det bra att skydda örterna lite extra under vintern. Ställ krukorna i en låda och isolera med tyg eller tidningspapper eller svep in i en matta. Kom ihåg att isolera även under och låt krukorna stå i skydd från regn, gärna mot en husvägg som avger lite värme.

Höstsådd

På senhösten går det också att så köldtåliga växter som får en tidig start därpå följande vår. Palsternacka och rotpersilja har en lång utvecklingstid och kan därför med fördel sås på hösten. Andra grödor som kan sås är bland annat grönkål, sommarmorot, dill, spenat, ringblomma och blåklint. 

Nackdelen är att ogräset också tar fart tidigt på säsongen, ifall det blir mycket ogräs kan det därför vara svårt att se exempelvis palsternacka och morot som tar tid på sig att växa sig stora. Var därför noga med att rensa jorden ordentligt från ogräs innan sådd och märk raderna noggrant ifall du vill testa på höstsådd.


Text: Sofia Grynngärds
Foto: Karin Lindroos

Se alla artiklar