Svenska veckans jubilar – Marthas kokbok fyller 95 år!

Svenska veckans jubilar – Marthas kokbok fyller 95 år!

I år firar vi en milstolpe i det finlandssvenska kulturarvet – Marthas kokbok fyller 95 år. Sedan första utgåvan år 1929 har Runa Melanders bok varit en oumbärlig del av många finlandssvenska hem och hushåll.

För 95 år sedan utgavs boken Hemhushållningens grunder jämte recept (senare Marthas kokbok) av Finlands svenska Marthaförbund. Syftet var att stärka undervisningen i huslig ekonomi på svenska i Finland. Under åren har kokboken kommit att bli en stark symbol för finlandssvensk matkultur och ett ovärderligt verktyg för både unga och gamla.

I Marthapoddens avsnitt om Runa Melander kan du lära dig mer om kokbokens uppkomst.

Från skolbänken till varje hem i Svenskfinland

Marthas kokbok har sitt ursprung i en tid då utbildning i huslig ekonomi ansågs avgörande för samhällets utveckling. I början av 1900-talet var välstånd och hälsa en prioritet, och många krafter i Finland arbetade för att förbättra levnadsstandarden i landet, särskilt bland kvinnor och barn. Förbundet startade en hushållsskola där kvinnor kunde utbilda sig i bland annat odling och matlagning.

Högvalla trädgårds- och hushållsskola, grundad 1907 av Fanny Sundström i Karis, blev en viktig knutpunkt. Där utbildades kvinnor i hushållskunskaper och hälsosamma matvanor. Eleverna blev senare lärare och förebilder som spridde kunskapen vidare till alla delar av Svenskfinland. Marthas kokbok blev snart en central del av undervisningen och formade generationer av hushållslärare och elever.

Fira med oss!

Välkommen på after work på Svenska veckan!

Fredagen 8.11 klockan 17:00-19:00 firar vi i Odes kök. Marthaförbundets hushållsrådgivare Sandra Mellberg tillreder recept från Marthas kokbok - med fokus på årets matkulturtema kulturspannmål. Tillfället avslutas med avsmakning av det vi tillagat. Tillfället är kostnadsfritt för alla deltagare. Ingen anmälan behövs. Välkommen med!

En kokbok som byggde finlandssvensk identitet

Marthas kokbok har haft en central roll i att skapa en gemensam matkultur. Boken är inte bara en samling recept utan ett dokument över hur den finlandssvenska matkulturen utvecklades och integrerades i hem över hela Svenskfinland. I början av 1900-talet var de finlandssvenska mattraditionerna olika beroende på samhällsskikt och region, med variationer från klimpsoppa i Österbotten till potatisgröt i Nyland. På Högvalla förenades dessa traditioner och det skapades en matkultur som alla finlandssvenskar kunde relatera till, oavsett bakgrund.

Genom att samla dessa recept och metoder i en kokbok skapade Marthaförbundet ett redskap för identitetsbyggande. Historikern Bo Lönnqvist uttryckte det väl: ”Få minoriteter eller folkgrupper i världen torde ha en egen skola för sin matkultur!”

Marthas kokbok i vår tid

Idag, efter några uppdateringar och anpassningar, är Marthas kokbok fortfarande relevant. Den senaste utgåvan (2019) är moderniserad med recept och tekniker som är anpassade för dagens kök och för de behov som finns hos dagens hemmakockar. Trots de nya tillskotten har boken behållit sin kärna: en praktisk vägledning för god och hälsosam matlagning med en koppling till finlandssvenska traditioner.

Den inbundna nyutgåvan med textilpärm och folierad rubrik i koppar utkom 2019 i samband med kokbokens 90-årsjubileum.

Runa Melanders vision lever vidare

Marthas kokbok är en brygga mellan generationer och en symbol för det finlandssvenska kulturarvet. Den påminner oss om värdet i närproducerat, ekologiskt och säsongsbetonat – principer som är högaktuella för Marthaförbundet ännu idag. Boken bär på en rik historia som speglar de ideal och värderingar som präglat Svenskfinland i snart ett sekel.

Författaren Runa Melander var en pionjär inom huslig ekonomi. Hon såg kokboken som ett redskap för utbildning och självständighet, och hennes arbete har format den finlandssvenska matkulturen. Marthas kokbok har sedan dess varit ett självklart verktyg i många hushåll och fortsätter att förmedla Melanders vision om ett kunnigt och medvetet hushåll.


Köp Marthas kokbok

Svenska veckan 2024

Svenska veckan firas i år 4-10 november. Den firas varje år i november i samband med Svenska dagen 6.11. Den här veckan erbjuds extra mycket kultur på svenska runtom i Finland!

Se alla artiklar