Svinnkampen i Vasa
Desiré och Per-Ola: "Handla lite åt gången och lita på lukt- och smaksinnet även om bäst före-datumet passerat. Köp på 30 procent, tillaga och frys in. Laga större mängder och frys in."
Annicen: "Gör en currygryta av det som börjar se ledset ut i kylskåpet och rör ner tomatkross."
Maija: "Lägg bruna bananer i frysen och gör glass av dem genom att mixa med avokado."
Torbörn: "Kolla inte bara på bäst före-datumet på mjölken och grädden, lita på sinnena."
Sofia: "Gör en matig lunchsallad av sådant som blivit över, exempelvis kokt potatis och grönsaker, och piffa upp med till exempel vinägrett, fräscha grnsaker och vad du råkar ha hemma."
Sonja: "Pizza är en bra resträtt. Lägg på ostkanter, resterna från skinkpaketet och paprika och tomater."
Eivor: "Blir det kött över efter middagen, tärna upp det och gör en pyttipanna nästa dag."
Ulf & Alfhild: "Den mat vi lagar en dag, värmer vi upp följande dag. Ofta lagar vi stora satser, som makaronilåda, och sätter i frysen. Det enda som blir svinn hemma hos oss är mjölk, om vi köpt lite extra ifall barnbarnen skulle hälsa på."
Thomas & Kalle: "Gör olika ugnslådor av rester."
Robert: "Töm grönsakslådan och gör en grönsaksgratäng i ugnen."
Harriet: "Handla sånt som står sig länge och köp inte mer än du behöver."
Karolina: "Pyttipanna är alltid en bra resträtt, och gratänger med pasta och grädde som bas."
Flera tips:
"Gör en pyttipanna eller omelett på rester!"
"Gör pannkaka på youghurt som passert bäst före-datumet."
"Frys ner, men kom också ihåg att ta det därifrån."
"När barnen flyttade hemifrån blev det svårare att hinna äta upp brödet innan det for illa. Nu sätter jag hälften ur brödpåsen direkt i frysen."