Tänk efter innan du shoppar loss!

Tänk efter innan du shoppar loss!

Kolla tvättlappen och granska materialet. Hur ska plagget skötas? Är plagget av ett hållbart material? Då vi investerar i hållbara och tidlösa plagg, håller de längre, vilket också gör att det blir billigare för oss i längden. Det lönar sig också att vid köptillfället fundera på vad det kommer att kosta att vårda plagget. Om plagget kräver kemtvätt kan det vara bra att beakta att det i framtiden kommer att tillkomma tvättkostnader.

Tips! För att lära dig mera om olika material och textiler, lönar det sig att lyssna på Martha-podden om Textillära eller läsa artikeln om olika textilier.

Planera din garderob. Gör en lista på kläder som finns i din garderob. Vad saknas? Hur vill du att din garderob ska se ut? I butiken tenderar vi få ha-behov och köpa plagg och accessoarer som vi senare märker att inte alls är vår stil. Plagget är ofta fel färg eller modell. Vi planerar vårt handlande i matbutiken, varför skulle vi inte göra det då vi handlar kläder? Lyssna på Marthapodden och avsnittet Kläder & kvalitet för mera inspiration kring detta.

Tips! Ett konkret sätt att hitta din stil är att klippa ut kläder man gillar från tidningar eller samla dem i en mapp på Pinterest. Då du samlar urklippen kan du se vilka modeller, färger och material som faller dig i smaken, och blir också mer medveten om vad du inte gillar.

Gör en budget. Enligt statistikcentralen lägger vi 4,3 procent av vår månadslön på kläder och skor. Har du funderat på att göra en budget för hur mycket du får handla för under en månad eller under ett år?

Exempel: Emma har en inkomst på 2 000 euro efter skatt. Hon räknar ut att hon i så fall kan lägga 86 euro/månad på kläder och skor. Till hösten vill Emma köpa en rock som kostar 150 euro. Emma räknar då ut att hon behöver lägga ut två månaders klädbudget för att köpa rocken.

Ge dig tid att fundera. Musiken spelar ofta på hög volym i klädaffärerna. Det kan leda till att du vill snabbt bort från situationen och därför fattar ogenomtänkta beslut. Om du tvekar på något, ta bild på plagget i omklädningsrummet, reservera plagget och fundera vidare hemma. Du kan också utnyttja öppet köp-möjligheten och ta hem plagget för att prova ytterligare. Minns bara att kolla hur länge det öppna köpet gäller. Fråga alltid dig själv om plagget är hållbart, om du kan kombinera det med din övriga garderob och om det är i din stil.

Granska villkoren på ditt kredit-kort. Vissa kreditkort har ett köpskydd som ger dig ett extra skydd om något skulle hända plagget. Om du köper ett värdefullare plagg, kan det alltså löna sig att betala köpet på kredit. Kom dock ihåg att betala bort kreditsumman så fort som möjligt, helst omedelbart efter köpet, för att undvika räntorna som kan uppstå på ditt köp.

Räkna. Stirra inte blint på prislappen, räkna i stället vad ditt plagg kostar per användningsgång. En billig tröja som förstörs efter första tvätten är i längden dyrare än ett plagg som håller i flera år. Satsa pengar på dina basplagg. Det är dem du använder dagligen, och de behöver vara tåliga. Festplagg i sin tur kan man vara sparsammare med.


Undvik fönstershopping. ”Jag fördriver lite tid på stan och går in i några klädaffärer”. Undvik klädaffärer ifall du inte är säker på att du faktiskt behöver något från dem.

Reparera och vårda. Då du vårdar och reparerar dina plagg och kläder håller de längre, vilket gör att det också bli billigare för din plånbok i längden.


  • I november uppmarnar Marthaförbundet till köpstopp. Dela med dig av egna erfarenheter och tips under taggen #köpfrinovember.
  • Delta på en klädbytardag 17 eller 18.11 2017. Klädbytardagar arrangeras på sex orter i marthafinland, närmare information om tid och plats här.
Se alla artiklar