Tomt på kontot igen? Så får du tillbaka kontrollen

Tomt på kontot igen? Så får du tillbaka kontrollen

Inflation och skenande elpriser har belastat finländarnas ekonomi under vintern, och allt fler har konsumerat över sina tillgångar. Nu är en bra tid att göra en realistisk plan för året, så stärker du både dig själv och din ekonomi!

I en undersökning av arbetsförmedlingssajten Oikotie (2022) framkommer att så många som var tredje finländare konsumerar mer än vad inkomsten tillåter, och denna siffra har sannolikt ökat under julhelgen. Förmodligen finns det någon i din närmaste omgivning som kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Men nu ska vi inte begrunda vem i bekantskapskretsen som eventuellt inte har läget under kontroll – fundera hellre på om det i själva verket kan vara du själv!

Våra inkomster säger egentligen ganska lite om hur säker vår ekonomi är. I stället lönar det sig att styra blicken till sina vanor - det första steget till bättre ekonomikoll är att skapa en helhetsbild av sina konsumtionsvanor. Sedan kan grovjobbet börja. Att skapa en vana kräver veckor av träning och upprepning, och lika lång tid krävs för att styra in på ett nytt spår.

Somliga blir uppiggade och motiverade av att syna sig själv i sömmarna, andra tampas med negativa och motstridiga känslor. Kom ihåg att allt tar tid, och speciellt inom privatekonomi är det träning och upprepning som gäller. Varje liten förändring kan bidra till en stor helhet.

Så, är du redo?

Anta en nyårsutmaning och få bättre kontroll över din ekonomi? Grattis! Gör en realistisk bild av ditt utgångsläge och bestäm sedan hur din tidsplan ser ut och hur du vill uppnå ditt mål. Vi har här samlat våra tips, och de går utmärkt att spjälka upp i mindre delar. Kanske en ny punkt på listan varje vecka är en lämplig utmaning just för dig?    

1. Kartlägg ditt utgångsläge och reflektera över dina drömmar 

Hur ser dina inkomster och utgifter ut? Har du skulder och besparingar? 

Vad kräver din målsättning eller dröm i reda pengar?   

2. Effektivera och budgetera

    Den enskilt viktigaste åtgärden du kan vidta för din ekonomi är att göra en budget. Budgeten hjälper dig att planera framåt och se helheten, och med hjälp av den kan du effektivera din ekonomi.  

    • Börja med att gå igenom dina kostnader och utvärdera olika tjänster. Det är inget fel på att betala för tjänster som du använder och behöver i din vardag, men granska regelbundet hur ofta du använder tjänsterna och konkurrensutsätt dem. 
    • Bli en expert på vad du köper och varför. Om du lyckas följa din budget har du redan kommit en lång bit på vägen och tagit kontrollen över din konsumtion. Tänk på att köpa kvalitet, begagnat och sådant som du enkelt kan reparera. 
    • Mat är oftast en av de större utgifterna i vår ekonomi. Det är därför en kategori som du inte kan ignorera om du vill kontrollera dina utgifter. Det är en bra idé att göra god och näringsrik mat från grunden.  
    • Låt dina drömmar och målsättningaar avspeglas i din budget och i dina sparmål. I Marthaförbundets budgetbotten finns en flik för reflektion för just detta ändamål.

    3. Undvik dåliga lån

    Ett dåligt lån är ett lån som har höga räntor och avgifter, och som inte förbättrar din ekonomi. Tänk alltid noga efter innan du köper något med lånade pengar och kom ihåg att också kreditkort och avbetalning är lånade pengar.  

      4. Förbered dig för framtiden  

      Budgetera också in ett sparande. Du kan spara på kort sikt, medellång sikt och på lång sikt.
      En kortsiktigt sparmål kan vara ett inköp eller nöje som inte ingår i budgeten den närmsta tiden, eller kanske att spara till en säkerhetsbuffert. Sparande på medellång sikt kanske berör en kommande renovering eller en större anskaffning inom några år. På lång sikt lönar det sig att söka avkastning och till exempel förbereda sig inför pensionen.

      Till vår ekonomiska vardag hör också till att ha juridiken och vår säkerhet i åtanke. Vad händer om något oväntat sker? Hur är vi försäkrade mot motgångar i livet?   

      5. Utbilda dig själv inom ekonomi. 

      Ingen av oss är fullärd och i vårt ekonomiska välmående ingår det att ta reda på mera och be om hjälp när det behövs. Prata om pengar, gå på en kurs, lyssna på en podcast eller läs en bok. Glädjande nog finns det mycket info att ta del av!

        6. Till sist: Belöna dig själv när du lyckas!

        Ekonomi ska vara roligt och du har bättre förutsättningar att lyckas om du känner dig motiverad. Kom därför ihåg att ta hand om dig själv och belöna dig själv när det behövs! 

        Obs!

        Via den här QR-koden hittar du mera information om hur du kan ta kontrollen över din ekonomi, samt Marthabudgeten för nedladdning.  

        Qr code

Description automatically generated

        Länk: https://www.martha.fi/vardagsk...

        Se alla artiklar