Torka höstens skörd
Mycket som skall sparas kan vara rent ovettigt att spara just i frysen. För priset av en ny frysbox med kostnaderna för elektricitet kan du faktiskt kosta på dig rätt många påsar djupfrysta jordgubbar från butikens frysbox! (Nackdelen är förstås den att köpta nedfrusna bär till stor del är utländska).
För en ny frys är inköpspriset mellan 300-1600 euro, och den förbrukar per år 200-650 kWh el motsvarande 10-30 euro årligen. De energisnålaste A-märkta modellerna svider naturligtvis mest i plånboken vid inköpet, men är därefter hälften billigare i drift än en energislösande D-märkt frys. (Den C-märkta ligger i driftkostnader ungefär mittemellan dessa ). När du istället torkar sådant som lämpar sig för det, så sparar du både pengar och utrymme!
Tips:
Istället för djupfrysning lönar det sig både ekonomiskt som ekologiskt att förvara höstens skörd på sätt som inte kräver elektricitet. Det enklaste är att torka örter, bär och svamp.
Dill och Persilja hör till finländarens favoriter. Handla på torget ordentliga knippen, klipp bort de tjockaste stjälkarna och bred ut resten på en stor plåt och låt torka i rumsvärme (eller i ett soligt fönster eller på spisens spillvärme) några dagar till en vecka! När det gröna torkat ordentligt förvara torrt i glasburkar med lock. Tänk på att stora, färska knippen krymper mycket när de torkar! Och jämför till slut priset med den lilla, till synes tomma kryddpåsen från butiken!
Svamp. Skär i små bitar och låt dem torka liksom ovan. Mycket fuktig svamp behöver först avfuktas på en ren kökshandduk. Förvara i rumsvärme, torrt i glasburk med lock. Försäkra dig om att svampen säkert är ätlig innan den skrumpnar till oigenkännlighet!
Nypon. Urkärna frukterna, låt resten torka. Förvara torrt i rumsvärme. Nyttigt att vintertid smula i bröd och bakverk, eller smaksätta te med. Blåbär, hallon och rönnbär och skivade äpplen går också bra att torka. Torka i små mängder åt gånger på handduk med tidningar som suger fukten under. Utnyttja vid behov ugnens spillvärme då du tillrätt mat.
Lingon. Innan frysboxarnas tid förvarade man lingon i träkärl nedsänkta i kalla källor i skogen. En modern variant värd att pröva på är förvaring i vattenfyllda ämbar på ett svalt ställe utomhus eller i källaren. På min balkong har lingonen hållit sig bra åtminstone fram till jul!