Trattkantareller och annan höstlyx – ta till vara skogens skatter
Torka, salta, stek. Några marthatips för svampsäsongen!
Trattkantarellen är en bra nybörjarsvamp. Talesättet ”hittar du en, hittar du många” utlovar rejäl skörd, som inte ens den starkaste svampmotståndaren kan motstå. Säsongen är lång, med start i september. Trots minusgrader går det bra att plocka trattkantareller, endast snön sätter stopp för plocksäsongen. Torrstek svampen för att reducera vätskan innan tillagning. Trattkantarellen smakar bäst som färsk eller torkad, och är god i en klassisk svampsoppa, i en pasta, i bröd, paj eller en gryta. Svampen kan också torkas, exempelvis på en bricka i rumstemperatur.
Så torkar du svamp
Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Om svampen är mycket fuktig kan den bredas ut på en kökshandduk för att torka några timmar. Bred sedan ut på exempelvis en stor plåt eller på en kökshandduk på tidningspapper och låt torka i luftigt utrymme i rumsvärme i några dagar upp till en vecka. En kall fläkt kan vara till hjälp. Ju kallare och luftigare torkmiljö desto bättre bibehålls svampens färg. Var noga med att skydda skörden för solljus. Är luftfuktigheten hög torkar inte svampen, då kan en svamptork underlätta. Förvara torkad svamp i glasburk med lock eller papperspåse. Använd svampen i såser, soppor, pastarätter eller bröddeg. Smula ner och blanda med salt för ett aromrikt svampsalt.