Ungmarthas julkalender 2021: Lucka 17
Mums! En klassisk kladdkaka i större format med pepparkaksvispgrädde till, hur låter det?
Visst, kladdkakor är väldigt söta, men skall man äta godsaker så gör man dem väl själv, så man kan välja rätt råvaror?
Denna lite större kladdkaka passar bra till ett större sällskap.
150g smör
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Valfri mängd vispad grädde med smulade pepparkakor i till servering
1. Lägg ugnen på 200 grader (vanlig, ej varmluft).
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker lätt.
3. Blanda de torra ingredienserna och det smälta smöret med ägg- och sockerblandningen och rör om till en jämn smet.
4. Lägg ett bakplåtspapper underst i en kakform med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Häll i smeten.
5. Grädda kakan i 12 minuter i nedre delen av ugnen.
Om kakan tillreds på förhand lönar det sig att värma upp kakan på en tallrik en stund (i mikro eller ugn) innan servering.