Ungmarthas julkalender 2021: Lucka 19
![Ungmarthas julkalender 2021: Lucka 19](/uploads/_1200x1200_crop_center-center_82_line/julkalender_19.png 1200w, /uploads/_992x992_crop_center-center_82_line/julkalender_19.png 992w, /uploads/_1984x1984_crop_center-center_61_line/julkalender_19.png 1984w, /uploads/_768x768_crop_center-center_60_line/julkalender_19.png 768w, /uploads/_1536x1536_crop_center-center_45_line/julkalender_19.png 1536w, /uploads/_576x576_crop_center-center_60_line/julkalender_19.png 576w, /uploads/_1152x1152_crop_center-center_45_line/julkalender_19.png 1152w)
Brödstickor eller grissini är ett perfekt tilltugg till ostbrickan eller nyårsbjudningen exempelvis. De är också festliga att ge bort som gåva.
Du behöver:
3 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst (25 g)
1 tsk salt
2 msk socker
7 - 7 ½ dl vetemjöl
1 ½ msk mjukt smör
1 ägg
flingsalt
valfria frön, exempelvis sesamfrön eller vallmofrön
Gör så här:
1. Blanda fingervarmt vatten och jäst i en bunke.
2. Arbeta in saltet, sockret och vetemjölet.
3. Rör ner mjukt smör till en smidig deg. Låt vila en timme under tät duk.
4. Ta upp degen på bakbordet och skär i ca 20 bitar. Rulla degbitarna till smala längder, 30-40 cm långa och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över gourmetsaltet och valfria frön.
6. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C och grädda brödstickorna i 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler.