Ungmarthas julkalender 2021: Lucka 8
Ett stort bröd med mycket smak, mums! Kanske en ny favorit? Formbrödet, eller foccaccian, kan dekoreras på många olika sätt beroende på vad man gillar och hur man vill att brödet skall se ut.
Om ni är många kring julbordet är det enkelt att bara ett fint formbröd som många kan äta av. Foccaccian kan varieras och dekoreras på många olika sätt. Den kan bakas i en form eller på en plåt, helt enligt tycke. Använd gärna inhemska, närproducerade ingredienser.
25 gram jäst (1/2 paket färsk jäst)
3 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1,5 msk honung
7,5 dl vetemjöl
körsbärstomater, ost, rödlök, oliver eller örter enligt smak
Gör så här
1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet i en degbunke. Tillsätt olivoljan, honungen och flingsaltet.
2. Tillsätt lite vetemjöl åt gången och rör ihop till en deg och knåda den ett par minuter.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek i degbunken, täckt med en bakduk på ett varmt ställe, ca 30-35 minuter.
4. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.
6. Olja in en långpanna med ett tunt lager olivolja på botten och kanter. Strö sedan ut lite flingsalt över botten.
7. Tryck ut degen i långpannan, degen kommer då vara cirka 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar ungefär en halvtimme.
8. Gör hål i degen genom trycka ner fingrarna i degen. Fyll hålen med körsbärstomater, (sallads)ost, rödlök, oliver, örter...
9. Ringla över en god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet.
10. Strö över flingsalt.
11. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter tills brödet är gyllenbrunt.