Vad är jämställdhet för dig?
Mikaela Groop, tidskriften Marthas redaktionschef
”Jämställdhet mellan könen är för mig en så självklar utgångspunkt, men ändå rätt svår att formulera i ord. Kort och gott: Rätten till ett liv med lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter (något som ofta glöms bort i debatten) som det andra könet. Att kunna utvecklas som människa utan att mitt kön utgör ett hinder.”
Frida Nylund, utvecklingschef och tf förbundsdirektör på Marthaförbundet
"Jämställdhet är för mig en självklarhet. Jag har ingen förståelse för en särskild behandling av människor pga kön, religion eller etnicitet. I ett jämställt samhälle betalas lika lön för lika arbete, finns det inga flick- och pojkfärger/lekar/yrken. Människorna blir bemötta som individer, som sådana de är och inte som sådana de förväntas vara. I min jämställda värld är det självklart att flickor och pojkar behandlas lika i skolan, blir bedömda i prov utgående från samma premisser och kan syssla med vilken hobby som helst. I min jämställda värld kan mannen städa, diska och laga mat lika väl som kvinnan kan spika, borra och byta däcken på bilen. I min jämställda värld tar mannen och kvinnan lika stort ansvar över barnen och bådas arbetsgivare står för kostnaderna för föräldraledigheten. I min jämställda värld blir jag bemött med respekt för den jag är, det jag står för och inte för hur jag ser ut eller på basen av kön. Jämställdhet är någonting jag strävar efter i mitt liv. Hoppas du också gör det."
Harriet Ahlnäs, förbundsordförande för Marthaförbundet
”För mig är jämställdhet likabehandling både i arbetslivet och privat oberoende av kön, kulturell bakgrund och sexuell läggning.”
Elisabet Eriksson, sakkunnig inom hushåll på Marthaförbundet
"Om vi tar det från familjesynvinkel tänker jag lite så här: Fungerar man bra ihop (lönar sig inte annars att slå påsarna ihop) ser den andra ganska
långt vad som ska göras i hushållet. Om inte så måste den ene direkt upplysa och ge råd. Har familjen barn ska de så fort som möjligt tas med i vanliga sysslor och det bästa om inte rentav ända sättet är att visa exempel.
Gillar man frihet och egna hobbyn, resor och krogkvällar lönar det sig att förbereda familjen, annars blir det lätt tungt för den som står för att vardagen ska rulla. Planerar man famljeökning, ungar och hundar, bör man inse att de blir lite jobbigt nu och då. Att vara vuxen i själen och att ha sinne för humor är ett stort plus och. Att räkna diskturer och blöjbyte känns smått och jag tror faktiskt att man inte riktigt är mogen för föräldraskap då ännu. Jämställdhet betyder att alla (båda) mår bra och kan växa ihop och stå ut med livets törnar."