Vad kan du göra för att undvika matsvinnet?

Vad kan du göra för att undvika matsvinnet?

Ofta finns det några halvfulla påsar med mjöl, kanske en skvätt mjölk och en bortglömd påse spenat i frysen. Veva ihop en plättsmet! Inventera dina förråd minst en gång i månaden så att inget blir gammalt.



"Bäst före"-datumen handlar just om att produkten är "bäst före" ett visst datum, inte att den nödvändigtvis är dålig timmarna efter att det datumet passerat. Dofta på mjölken, smaka på gräddfilen och ta en titt på osten. Om du inte reagerar på obehagliga dofter, smaker eller syner är produkten helt klart ätbar. Ha som vana att använda dem direkt!



Ett misstag vi ofta gör är att vi slänger fullt ätbara delar av en råvara. På matkurser har vi på Marthaförbundet märkt att många deltagare exempelvis tror att den gröna delen av purjolöken inte är ätbar. Fisk är en råvara där du exempelvis också kan ta tillvara renset för att koka en smakrik buljong. Inget är så tillfredsställande som att använda en hel råvara och skapa så lite avfall det bara är möjligt.



När du inventerat ditt kök och bestämt dig för att INTE gå till matbutiken – utmana dig själv! Vad kan du åstadkomma av ett gäng torkade svampar från i höstas, tre ägg, en grädde som gick ut i går, en halvtorr limpa och en persiljekruka som sett sina bästa dagar? Tryter kreativiteten kan du alltid ta en titt i restmatskategorin i vår receptbank, där finns massvis av recept gjorda på sådant vi fyndat i skafferiet och kylskåpet.



I Finland slänger vi årligen cirka 23–24 kilo mat ämnad att äta per person. Detta blir sammanlagt 200 miljoner euro som går direkt i komposten. Istället för att slänga den där femte matkassen, undvik att gå till matbutiken var femte gång, och se föregående punkt.

Illustrationerna du ser i den här artikeln bildar en affisch illustrerad av Johanna Högväg, Highway design. På onsdag (1.4) lottar vi ut tio affischer!
Se alla artiklar