Välj värmetåliga och säkra material i köket

Välj värmetåliga och säkra material i köket

Plast- och kemikaliebanta köket och välj kärl och redskap i glas, rostritt stål, trä och porslin.

Köksredskap

Välj gärna köksredskap i trä och metall eftersom de tål hög värme. Diska träredskapen för hand, inte i diskmaskin, eftersom diskmedelsrester kan sugas upp av träet. 

Tallrikar och glas

Välj en servis i porslin eller glas och bordsduk av naturmaterial.

Köksutrustning

Välj köksutrustning i rostfritt stål, trä, porslin och glas. Byt ut teflon till gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål. Välj vattenkokare i metall, glas eller keramik.

Förvaring

Förvara maten i kärl av glas, rostfritt stål eller porslin. En tallrik fungerar bra som lock i stället för plast- eller aluminiumfolie. Välj vattenflaskor i rostfritt stål eller glas. Välj konserver i kartongförpackningar, fryspåsar eller glasförpackningar framom konservburkar i metall. Förvara frysta livsmedel i påsar avsedda för det eller askar i plast nr 5 (polypropen).

Undvik

  • Tallrikar, glas, köksredskap och köksutrustning i plast. 
  • Att låta varma, feta eller sura livsmedel komma i kontakt med plast. Då kan skadliga ämnen läcka ur plasten. 
  • Återanvändning av exempelvis glass- eller yoghurtburkar som är avsedda för engångsbruk. 
  • Köksutrustning med nonstick-beläggning (teflon). 
  • Duk av PVC (ftalater).
  • Konservburkar och tuber i metall (bisfenol A). 
  • Olja i plastflaskor eftersom fett inte rekommenderas vara i kontakt med plast. 
  • Engångskärl i papper med vattenavvisande yta (perflourerande ämnen). 
Se alla artiklar