Välj värmetåliga och säkra material i köket
Plast- och kemikaliebanta köket och välj kärl och redskap i glas, rostritt stål, trä och porslin.
Köksredskap
Välj gärna köksredskap i trä och metall eftersom de tål hög värme. Diska träredskapen för hand, inte i diskmaskin, eftersom diskmedelsrester kan sugas upp av träet.
Tallrikar och glas
Välj en servis i porslin eller glas och bordsduk av naturmaterial.
Köksutrustning
Välj köksutrustning i rostfritt stål, trä, porslin och glas. Byt ut teflon till gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål. Välj vattenkokare i metall, glas eller keramik.
Förvaring
Förvara maten i kärl av glas, rostfritt stål eller porslin. En tallrik fungerar bra som lock i stället för plast- eller aluminiumfolie. Välj vattenflaskor i rostfritt stål eller glas. Välj konserver i kartongförpackningar, fryspåsar eller glasförpackningar framom konservburkar i metall. Förvara frysta livsmedel i påsar avsedda för det eller askar i plast nr 5 (polypropen).
Undvik
- Tallrikar, glas, köksredskap och köksutrustning i plast.
- Att låta varma, feta eller sura livsmedel komma i kontakt med plast. Då kan skadliga ämnen läcka ur plasten.
- Återanvändning av exempelvis glass- eller yoghurtburkar som är avsedda för engångsbruk.
- Köksutrustning med nonstick-beläggning (teflon).
- Duk av PVC (ftalater).
- Konservburkar och tuber i metall (bisfenol A).
- Olja i plastflaskor eftersom fett inte rekommenderas vara i kontakt med plast.
- Engångskärl i papper med vattenavvisande yta (perflourerande ämnen).