Vårens kurser 2016
Marthadistrikt, -föreningar och -kretsar har möjlighet att boka Marthaförbundets sakkunniga för kurs- och föreläsningsverksamhet. Inför år 2016 erbjuder vi några färdiga kursförslag enligt säsong. Antal tillfällen är begränsade så slå er gärna samman då det går, boka i tid och avboka inom utsatt tid ifall tillfället inte blir av.
FÖRELÄSNINGAR
-
Hållbar klädkonsumtion
Blir vi lyckligare av en välfylld klädgarderob? Vad händer med de miljontals kilo textilier vi årligen slänger bort? Vilka material är bättre än andra? Ekologirådgivaren Anita Storm föreläser om vad vi fyller vår garderob med och vilka följderna är för miljön.
Tid: 1,5 h, för 20 till 200 personer.
-
Marinerad i kemikalier
Att färdigmat, kosmetika och specialrengöringsmedel kan innehålla oönskade tillsatsämnen är känt, men visste du att också plaster, textilier, elektroniska apparater och barnleksaker kan innehålla ämnen som i förlängningen är skadliga både för oss och för miljön? Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm berättar om hur man kan kemikaliebanta i vardagen och du får verktyg och tips på vad du kan göra för att minska användningen av kemikalier i vardagen.
Tid: 1,5 h, för 20 till 200 personer.
OBS! Marthaförbundet har en broschyr om kemikalier med tillhörande temacirkelmaterial för grupper.
-
Naturens örtapotek
Lär dig känna igen växter samt vilka effekter de kan ha på din hälsa. Kunskap om örternas läkande krafter samt olika medicinalväxter har genom tiderna använts för att vitalisera kroppen och förebygga sjukdom. I dag används örter allt oftare för att hjälpa kroppen till självläkning och lindra olika besvärliga symptom. Alla medicinalväxter har sin egen speciella sammansättning av aktiva ämnen som vi kan använda oss av för att stärka och hjälpa vår kropp.
Tid: 1,5 h, för 20 till 200 personer
WORKSHOPpar
-
Hållbar klädkonsumtion och gör om
Blir vi lyckligare av välfylld klädgarderob? Vad händer med de miljontals kilo textilier vi årligen slänger bort? Vilka material är bättre än andra? Ekologirådgivaren Anita Storm föreläser om vad vi fyller vår garderob med och vilka följderna är för miljön. Vi tillverkar en marthakasse av återanvänt material.
Tid: 2 h, för 12 till 16 deltagare
OBS! Workshopen kräver en handarbetssal.
Materialkostnader tillkommer, cirka 10 euro per person.
-
Naturkosmetik
En kortkurs med fokus på hudvård utan skadliga kemikalier. Vi gör enkla, roliga och sköna hud- och hårvårdsprodukter. Med dig hem får du de produkter du har gjort och information, så att du kan fortsätta hemma i ditt eget kök. Kursledare är ekologirådgivaren Anita Storm, som också berättar om vad du kan göra för att undvika onödiga kemikalier i vardagen.
Tid: 2,5 h, för 12 till 16 deltagare.
Materialkostnader tillkommer, cirka 10 euro per person.
-
Naturens örtapotek – våra vanligaste läkeväxter
Lär dig om naturens läkande krafter och hur du kan ta tillvara örter ur naturens vilda skafferi. Tillsammans med Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm går du igenom hur du plockar, skördar och använder olika delar av örterna. Du får lära dig om örternas aktiva ämnen, olika former av beredningar och hur du tillverkar produkter.
Tid: Föreläsning + workshop 5 h, för 12 till 16 personer
Materialkostnader tillkommer, cirka 10 euro per person.
-
Naturkosmetik ur naturen
Vet du av vilken växt du kan tillverka det bästa antirynkansiktsvattnet? På kursen lär du dig göra härliga badsalter och skrubb med färska örter samt ansiktsvatten och ansiktskrämer med inslag av örter. Som kursledare fungerar Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm.
Tid: 2,5 h, för 12 till 16 personer
Materialkostnader tillkommer, cirka 10 euro per person.
-
Matlagning med ätbara vilda växter
Är du nyfiken på att lära dig mera om våra ätbara vilda växter? På kursen får du bekanta dig med de vanligaste finländska vilda växterna och deras dubbelgångare, plockreglerna, säsongen för de olika växterna samt hur man tar vara på skörden. Tillsammans med Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson tillreder vi också rätter sprängfyllda med nyttigheter – skulle det smaka med friterade maskrosknoppar?
Tid: 1,5 h för plockning och identifiering, ca 1,5 h för tillredning, för 12 till 20 personer.
OBS! Kursen kräver undervisningskök och plockmark.
Arvodet på 100 euro (för registrerade distrikt, föreningar och kretsar) faktureras av Marthaförbundet efter evenemanget. Ange gärna plats och faktureringsadress i samband med bokningen. Vid de praktiska kurserna är bindande förhandsanmälan att nödvändig. Eventuella avbokningar bör ske senast en vecka innan kursstart.
Boka redan I dag:
Ekologirådgivare Anita Storm, anita.storm (at) martha.fi/044 735 4975Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, elisabeth.eriksson (at) martha.fi/050 408 9179