Veckomeny för en barnfamilj – vecka 2
Marthas veckomeny ger förslag på måltider för fyra personer och länkar till recepten. Vi ger också tips på hur du piffar upp resterna då du serverar dem följande dag och förslag på hur du kan tömma de halvfulla burkarna i kylen och påsarna i skafferiet.
Måndag
- Frukost: havregröt med solrosfrön och en klick äppelmos. Koka gröten enligt instruktionen på paketet, eller följ detta recept. Gröt blir i allmänhet godare ju längre den får puttra. Toppa med solrosfrön och äppelmos.
- Lunch: omelett med valfri fyllning. Fisk eller köttrester från helgen, eller grynost. 2–3 ägg omelett brukar räcka bra beroende på ålder och aptit.
- Mellanmål: bärkvarg
- Middag: strömmingsflundror eller strömmingsflundror med äppeltzatziki, kokt potatis, råkost på vitkål och lingon
- Kvällsmål: gröt på speltflingor, koka dubbelsats! Gröten kan kokas i tjockbottnad kastrull på spisen.
Tisdag
- Frukost: gröt på speltflingor (rester från måndag), bärmos
- Lunch: matig macka med rester av måndagens strömmingsflundror, gräddfilssås, gurksallad. Välj ett fullkornsbröd!
- Mellanmål: apelsinklyftor doppade i kokosflingor eller citrussallad
- Middag: ärtsoppa, gör dubbelsats. Passa på att baka fröknäcke. Välj de frön du råkar ha hemma, vi har använt solros- och sesamfrön. Passa plåten så att fröknäcket inte bränns! Gör gärna två plåtar då du ändå är igång.
- Kvällsmål: fröknäcke eller fullkornsbröd med grynost och groddar och grön hummus
Onsdag
- Frukost: gröt med bärmos
- Lunch: kycklingbullar med (stekt) potatis från måndagen eller kokt fullkornspasta. Lättkokta grönsaker, till exempel blomkål. Gräddfilssås från tisdagen eller överbliven äppeltzatziki.
Tips! Råkar du inte ha havrekli hemma går det precis lika bra att dryga ut kycklingfärssmeten med havreflingor. Gillar er familj välkryddat så kan ni krydda bullarna lite extra.
Tips! Gör dubbelsats och förvara överblivna bullar till lördagens plockmat. - Mellanmål: mellanmålsmuffins
- Middag: sjömansbiff, ättiksgurka och inlagd rödbeta
Tips! Det går bra att utgå från färs. Passa på att tillsätta eventuella rotsaker i rätten. Palsternacka, morot och rotselleri ger bra smak och näring i rätten.
Då ugnen ändå är i gång kan vi passa på att baka en saftig äppelpaj till morgondagens mellis/ fika. - Kvällsmål: fil med talkkuna och äppelmos
Torsdag
- Frukost: smoothie med valbara inhemska bär och banan
- Lunch: ärtsoppa (rester från tisdagen), knäckebrödsmacka.
Tips! Testa på att tillsätta en påse gröna ärter i soppan vid uppvärmningen. Toppa med hackad lök och rökt skinka eller kalkon - Mellanmål: äppelkaka med yoghurt
- Middag: Lasagne, tomatsallad.
Tips! Eftersom lasagnen är något arbetsdryg lönar det sig att dela upp momenten inom familjen. I receptbanken hittar du olika typer av lasagne: lasagne med rotsaker & linser, lasagne med köttfärs & linser, lasagne med bondböna, lasagne med trattkantareller och fisklasagne. Välj din favorit eller satsa på två olika. - Kvällsmål: vispgröt på vinbär eller andra bär
Fredag
- Frukost: vispgröt med mjölk (rester från torsdagens kvällsmål)
- Lunch: lasagne (rester från torsdagens middag)
- Mellanmål: fruktsallad med nötter eller frön
- Middag: pizza, gör samtidigt deg också till lördagens morgonmålssemlor.
Alla gillar pizza. Gör en rejäl pizzadeg och kom överens om fyllningen. Det är fredag och alla får göra sin favorit! Gör både blanco och med tomatsås. I receptbanken finns många recept på pizza, utgå till exempel från pizza med kallrökt lax eller pizza med örter & rucola.
Lördag
- Frukost: kalljästa bröd, äggröra
- Mellanmål: pizzarester, vitkålssallad
- Middag: köttgryta, kokt spelt
- Kvällsmål: varm sallad och eventuellt överblivna broilerbullar
Söndag
- Frukost: kalljästa bröd eller morotsscones
- Lunch: rester från lördagens köttgryta, piffa upp grytan med extra finklippta örter, paprikahack och rödlök
- Middag: ugnsforell, kokt potatis, ärter och valfri sås, till exempel gräddfilssås, eller nässelsås där du ersätter nässlor med fryst spenat
- Kvällsmål: varma smörgåsar med valfri fyllning. Kolla efter ostkanter, olika såser och pastor i diverse burkar på kylskåpsdörren.
Smartha tips för att få matvardagen att rulla
Mellanmål
Mellanmål är speciellt viktiga för barn för att hålla blodsockerkurvan i balans. Mellanmålen stöder matrytmen och genom att välja grönsaker, frukt och bär till mellanmål har vi större chans att få i oss tillräckligt av de viktiga vegetabilierna.
Justera och planera
Kom ihåg att veckomenyn ger tips och exempel på måltider. Det är fritt fram att justera enligt er familjs behov. Vi rekommenderar att tillreda dubbelsatser, det är rationell matlagning där vi effektiverar matlagningen. För att undvika att gå till butiken oftare än nödvändigt lönar det sig att inventera skafferi och kyl/frys. Kolla vad som finns hemma och vad du behöver för att klara av matvardagen utan extra belastning. Väl planerat är hälften gjort!
Låt kreativiteten flöda
Vardagen ser helt annorlunda ut än vad de flesta av oss är vana vid. Då vi är hemma 24/7 känns det som om matkonsumtionen är enorm i barnfamiljer. Det här ställer krav på vuxna som bär ansvaret för matvardagen. Å andra sidan gör kriser oss kreativa.
Variera
Variera grötarna. Koka ibland gröten med mjölk för att höja näringsvärdet. Tillsätt det ni gillar. I menyn har vi skrivit äppelmos, fruktmos eller bärmos som tillbehör till gröten. Ta det som finns hemma. Råkar du ha fryst ner plommon eller krikon i somras så passa på att använda dem nu i grötar, på filen, i smoothies eller i en paj. Solrosfrön, linfrön (speciellt bra för den tröga magen), nötter och pumpafrön är goda på gröten. Råkar du ha torkade bär eller russin passar de också att sätta i grötarna.
Laga dubbelsats
Recepten och mängderna i veckomenyn ovan är beräknade för fyra portioner. I just er familj kan kan det hända att portionerna känns knappa, gör i så fall direkt dubbelsats.
Piffa resterna
Ni märker att maträtterna i veckomenyn inte är så många för det är meningen att ni kan utnyttja rester andra dagar. Piffa gärna upp med extra kryddgrönt. Krassen växer bra i ett soligt fönsterbräde! Passa på att plantera om örter ni köper i butiken, kom ihåg att vattna dem och skörda så har ni lång glädje av dem.
Långkok
Var inte rädd för långkok, det lönar sig alltid. Passa på att utnyttja ugnen.
Tänk svinnkampssmart
I smoothies lämpar sig de bär och frukt man råkar ha eller gilla. (Över)mogen frukt ger den perfekta konsistensen och mognaden i kvarg, smoothie och smoothiebowl.
Dela upp sysslorna
Ju större familj desto större möjlighet att samsas om vardagssysslorna. Ordningsregler och mattider är att föredra för den allmänna fridens skull. Ett evigt rännande i skåpen sprider bara disharmoni, måltiderna ger ramar för dagen.
Slopa perfektionismen
Sist men inte minst: kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt!