Veckomeny för en barnfamilj – vecka 4
Vardag igen efter påskens festligheter. Vi använder rester av påskmaten, fortsätter förädla de fynd vi gör i frysen och lyfter fram några recept ur klassikern Marthas kokbok. Marthas veckomeny ger förslag på måltider för fyra personer och länkar till recepten.
Måndag
- Frukost: hallonsmoothie och smörgåsgummor och -gubbar
- Lunch: pyttipanna på påskens rester och till dessert memmamousse
- Middag: rödbetssoppa med hummus, gör gärna en ärthummus
Påskhelgen har firats och nu gör vi en smarrig pyttipanna på diverse rester. Välj det som råkar finnas i just dina matförråd. Memma delar åsikter, råkar man ännu ha kvar av memma kan den förädlas till mildare variant i kombination med kvarg och solgula frukter. Här passar också naturell yoghurt eller gräddfil ifall man inte råkar ha kvarg. Fjolårets rödbetor och andra rotsaker håller ännu bra kvalitet. Passa på att koka dubbelsats av den här mustiga soppan. Bondbönor innehåller bra proteiner och ger lagom mättnad. Bondbönekross går bra att byta ut mot till exempel gröna linser om man råkar ha av dem i skafferiet. Äkta hummus görs på kikärt, men testa också vita bönor eller vanliga gröna ärter ur frysdisken. Ärterna behöver inte ens kokas upp.
Tisdag
- Frukost: havregröt med fruktmos
- Lunch: gårdagens rödbetssoppa
- Mellanmål: fattiga riddare med färska bär
- Middag: makaronilåda och tomatsallad med lök eller gräslök
- Kvällsmål: fil med talkkuna eller mysli
Makaronilåda är mångas favoriträtt. Varje familj har sin egen variant och i dag bjuder vi på en gammal goding ur Marthas kokbok. Makaronilådan har ofta en större åtgång än man väntar sig, så passa på att göra dubbel- eller till och med trippelsats då du ändå är i gång.
Tips! Prova också att byta ut köttet mot sojakross, baljhavre eller andra växtproteinprodukter. Lite extra kryddning slår inte heller hål i sidan. Hårda ostkanter och grynost som passerat bäst före-datum men ännu är okej går bra att blanda ner i makaronilådan.
Onsdag
- Frukost: yoghurtmellis med rostade flingor
- Lunch: snabb fiskgryta
- Mellanmål: scones med smör eller annat pålägg
- Middag: plåträtt med kyckling eller kikärter
- Kvällsmål: risgrynsgröt med ceylonkanel
I onsdagens fiskgryta kan man använda så kallade sopprotsaker som finns i frysdisken i butiken.
Passa på att koka extra gröt för att kunna överraska med ”risifrutti” till torsdagens mellis.
Torsdag
- Frukost: matig macka med favoritpålägg
- Lunch: rester av makaronilåda
- Mellanmål: rispudding med äpple
- Middag: potatissoppa med palsternacka, potatisrieska
- Kvällsmål: varm bärkräm med mjölk
Fredag
- Frukost: färskgröt
- Lunch: kornotto med ärter eller svamprisotto med emmer
- Mellanmål: bärkräm toppad med grekisk yoghurt eller glassboll
- Middag: mexikansk vardagsbowl
- Kvällsmål: fullkornsmacka med ägg och Kalles kaviar
Eftersom vi får in en del frågor på ”udda” påsar som många nu hittar i sina förråd tar vi och tipsar på kornotto och emmerotto som är bra alternativ till italienska risotton. För den som har torkad eller varför inte fryst eller saltad svamp är det här receptet värt att pröva. Toppa med favoritosten och klipp över örter eller färsk kirskål som nu växer i trädgården.
Blanda samman degen till lördagens frukost: kalljästa morgonbröd.
Koka några extra ägg för lördagens äggsmör.
Lördag
- Frukost: färska semlor, äggsmör
- Lunch: hemlagade fiskpinnar med mos
- Mellanmål: bananglass
- Middag: omelettwrap
Laga en rejäl sats av fiskpinnarna så det räcker för söndagens fiskburgare. Bananer som blivit riktig mogna lönar sig att frysa ner för att vid behov söta smoothien, ge den krämiga konsistensen till nicecreamen och här i glassen ge den perfekta sötman och krämiga strukturen åt glassen.
Söndag
- Frukost: frukt- & bärsallad, smörgåsfigurer
- Lunch: fiskburgare på gårdagens fiskpinnar och semlor, serveras med gräddfilssås, gurka och salladsblad
- Mellanmål: rullad pannkaka
- Middag: kalops med kokt potatis
Flera veckomenyer hittar du här: