Veckomeny för påskveckan
Vi inleder veckan med vardagliga rätter och till helgen lyxar vi till det med en trerätters påskmiddag och en traditionell påsklunch med ny twist. Marthas veckomeny ger förslag på måltider för fyra personer och länkar till recepten. Ägg hör påsken till, men läs också våra tips på hur du lagar äggfri majonnäs och maräng.
Måndag
- Frukost: smörgås och yoghurt/fil som kan toppas med hemlagad eller köpt granola
- Lunch: allt-i-ett-pastagryta. Spara kikärtsspadet och använd till helgens påskdessert!
- Mellanmål: bärkräm (laga kräm på andra bär om du inte har havtorn). Laga dubbelsats och använd som topping till gröt.
- Middag: fiskfärsbiffar med potatismos och ärtröra. Laga dubbelsats.
- Kvällsmål: rågmjölsgröt. Laga dubbelsats! Servera med mjölk och lingonsylt eller bärkräm.
Tisdag
- Frukost: rågmjölsgröt (rester från måndag), bärmos
- Lunch: gårdagens fiskfärsbiffar
- Mellanmål: fruktsallad
- Middag: spenatsoppa (byt gärna ut spenaten mot nässlor eller grönkål) och baka en snabblimpa till. Gör dubbelsats. Ett vanligt kokt ägg per portion passar precis lika bra som ett förlorat ägg som anges i receptet.
- Kvällsmål: ugnspannkaka med skinka
Onsdag
- Frukost: smörgås på gårdagens limpa
- Lunch: gårdagens spenatsoppa. Servera med kokt ägg, limpa eller knäckebröd.
- Mellanmål: baka banankaka eller energistänger till mellanmål. Laga gärna en stor sats och frys in. Ta ut en i gången när hungern slår till.
- Middag: enkel kålgryta med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt (dubbel sats)
- Kvällsmål: ugnsgröt på korngryn
Torsdag
- Frukost: gårdagens ugnsgröt med bär. Tips: stek gröten för variation!
- Lunch: gårdagens kålgryta
- Mellanmål: lingon-havresmoothie
- Middag: kycklingsoppa
- Kvällsmål: varm pizzasmörgås
Fredag
- Frukost/brunch: duka upp till långfredagsbrunch med omelettrulle, spenatvåfflor med kallrökt lax, varm ansjovissmörgås, potatispaj, fattiga riddare
- Lunch: lätt lunch, sallad på kylskåpsrester
- Middag: lyxa till det med trerätters middag!
förrätt: crème Ninon,
varmrätt: lammfilé med ärtskottpesto & hasselbackspotatis,
dessert: memmakladdkaka i äggskal
Lördag
- Frukost: smörgås med gårdagens brunchrester
- Lunch: Duka upp till traditionell påsklunch. Toast Porkala med nässelcreme, dillstuvad potatis med gravad lax, gädd- & svamppaté, påskens enkla fisksallad, panikeröra med braxen. Om ni inte vill köra på den traditionella memman eller pashan som dessert, testa då en påskpavlova som kan lagas även utan ägg.
- Kvällsmål: Kronärtskocks- & böndipp med krispiga pitabröd
Söndag
- Frukost: baka scones
- Lunch: matig macka med påskens rester
- Middag: inled grillsäsongen! Tillaga till exempel ölrumpekyckling, grilla kål (röd eller vit) och servera med krossad potatis. Tillaga en sås genom att blanda matlagningsgrädde med vätskan som kommer från kycklingen under tillagning. Dessa recept kan också tillagas i ugn ifall man inte har möjlighet att grilla.
- Kvällsmål: sallad eller omelett på kylskåpsrester, eller ta lite kycklingsoppa om det blev över från torsdagen.
Nu är det påsk!
Den här påsken kanske kan bli lite annorlunda för många av oss som i år firar i lite mindre skala. Trots det är det viktigt att fortsättningsvis hålla kontakten med nära och kära, kanske genom att ringa eller höra av sig via videosamtal? Det här betyder däremot inte att vi måste skippa de traditionella påskmåltiderna. Kanske kunde vi till och med ordna en virtuell påskmiddag tillsammans med släkt och vänner?
Den här veckan har vi tagit påskfirandet i beaktande i veckoplaneringen. Under påskhelgen har vi kanske lite extra tid för matlagning och vi kan satsa lite extra, fastän många i år firar utan släkt och vänner. I veckomenyn tipsar vi om några goda påskrätter. Fler påskiga martharecept hittar du i receptbanken. Eftersom många av oss dukar fram lite större mängd mat till påsk har vi planerat ett färre antal måltider på fredag och lördag. Barn kan däremot behöva äta oftare för att hålla blodsockerkurvan i balans. Behöver ni ett extra mellanmål? Hämta då rester från kylskåpet eller välj ett mellanmålsrecept från receptbanken.
Ägg
Ägg är starkt förknippat med påsken och är ett genomsyrande tema även i påskveckomenyn. Ägg är ett proteinrikt livsmedel som innehåller massor av vitaminer och mineraler, såsom A, D, B2, B12, folat och selen. Till dem vars diet av någon anledning inte inkluderar ägg erbjuder denna veckomeny även äggfria alternativ till recept som annars är starkt förknippade med ägg, till exempel maräng och majonnäs. Testa den veganska pavlovan eller nässelcremen som baseras på en äggfri majonnäs.
Innehåller dina påskrecept majonnäs? Gör en snabb och enkel majonnäs på hela ägget! Kläck ett ägg i ett avlångt kärl med höga kanter. Tillsätt 2 ½ dl rybsolja, 1 tsk ättika, 1 tsk senap och ½ tsk salt. Använd stavmixer och mixa blandningen genom att börja på botten och sakta jobba dig uppåt. Klart!
Justera enligt behov
Veckomenyn ger tips och exempel på måltider så kom ihåg att justera enligt er familjs behov och byt gärna ut ingredienser i recepten till det ni har hemma. Inventera även skafferi och kyl/frys före ni går och handlar för att slippa onödigt matsvinn.
Laga dubbelsats
Recepten och mängderna i veckomenyn ovan är beräknade för fyra portioner om inget annat anges. För att få vardagen att löpa smidigare kan det löna sig att laga dubbelsats och spara rätten till följande dag. Då finns det mat att hämta i kylen, även när tiden inte räcker till för matlagning.
Matsvinn
När vi lagar större mängder mat, blir det också större mängder över. Kom ihåg att laga mat enligt den mängd ni äter. Ät upp resterna och låt kreativiteten flöda när följande dags måltid planeras, så kan helt nya rätter skapas av de rester som finns i kylskåpet. Tips! Involvera barnen för ökad kreativitet.