Vilda grönsaker piffar upp både vardagsmat och festmåltider
Naturen spirar och våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. Vilda grönsaker ger härliga smakupplevelser, näring och ögonfröjd på tallriken. Utmana dig själv att testa vilda grönsaker i maten varje dag i en veckas tid.
Måndag: omelett
Berika omeletten med en eller flera olika vilda grönsaker. Har du mycket kirskål i trädgården vet du att den inte tar slut i första hand. Ta som vana att dagligen plocka en näve för att piffa upp maten.
Tisdag: soppa
Brukar du klippa persilja över soppan? Testa att byta ut den mot kirskål, daggkåpa eller rallarros.
Onsdag: pyttipanna
Använd maskrosknoppar i en pyttipanna, knopparna blir fantastiska då du steker dem i god olja tillsammans med potatisen. Maskrosknopparna drygar ut pyttipannan och gör att du kan minska mängden knackkorv.
Maskrosknoppar passar även fint att äta tillsammans med brödkrutonger och bacon.
Torsdag: sallad
Salladen blir god då du mixar vilt och tamt och droppar över en salladsdressing med rölleka.
I den vilda versionen av tomat-och mozzarellasallad kan du skippa basilikan och klippa över späda kirskålsblad.
Fredag: pizza
Rölleka är en häftig krydda. Testa rölleka på fredagspizzan i stället för oregano. Du kan också laga en pizza med vilda grönsaker som har kirskål som fyllning.
Lördag: brödbak
Hör du till dem som hittat bakningens fröjder? För det till nästa nivå och experimentera med att smaksätta och näringsberika brödet med till exempel nässla. Recept på nässelbröd med förvälld nässla i degen finns här.
Söndag: röror
Vilda växter passar också ypperligt i olika såser och röror. Kör ner kirskål i hummus, nässla i peston och svartvinbärsblad i gräddfilsåsen. Experimentera dig fram, eller utgå från receptet på gräddfilsröra med vilda örter.
Bonustips: det lilla söta
Vi är många som nu tömmer frysen på fjolårets äppelmos, vinbär och skogsbär. Baka en delikat smulpaj, till exempel en jordgubbspaj eller en smuldegspaj med rabarber, bär eller äpple. Servera pajen med en fräsch yoghurtsås, och klipp över några svartvinbärsblad. Det ger en doft av den annalkande sommaren.