Vilt och välgörande

Vilt och välgörande



I det här avsnittet av Marthapodden berättar ekologirådgivare Anita Storm om vad du bör tänka på innan du ger dig ut på plockningstur.

Du hittar de vilda växterna på gräsmattan, i trädgårdslandet, ute på ängar och i skogen. Men undvik att plocka vid hårt trafikerade vägrenenar. Plocka växterna i en korg och placera gärna de olika sorterna i skilda papperspåsar. Plocka inte mer än vad du hinner rensa, de vilda växterna är lika ömtåliga som exempelvis färsk fisk eller svamp, och behöver tas tillvara omedelbart.


I receptbanken finns recept på bröd, soppa, sirap med mera baserat på vilda växter.

Kirskålen, maskrosbladen, daggkåpan och mjölkörten kan ätas som färska i exempelvis sallader, nässlorna kan du gärna förvälla och använda direkt i dessa recept eller i exempelvis smoothies, råsaft och plättsmet. Nässlorna kan givetvis också frysas in. De vilda växterna innehåller rikligt med vitaminer, flavonider, spårämnen och mineraler.

Broschyren Vilda grönsaker kan du beställa hem eller bläddra i som pdf.







Se alla artiklar