#Whomademyclothes
Med start i dag, den 24.4, på årsdagen av kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013, uppmärksammas Klädrevolutionsveckan. Följderna av fabrikskollapsen var förödande, över tusen av fabriksarbetarna dog och över tvåtusen skadades.
Inom den internationella kampanjen Fashion Revolution uppmanas konsumenter att fotografera sina plagg och ladda upp dem i sociala medier under taggen #whomademyclothes. Antingen för att fråga producenterna vem som tillverkat plaggen, eller för att visa var de är tillverkade – eller åtminstone var producenten anser dem vara tillverkade. För faktum är att ett plagg ofta reser längre under produktionens gång än vad det gör på dig som färdigt plagg. Tyget produceras i ett land, färgas i ett annat och sys i ett tredje – allt för att producera där det kan ske till lägst kostnad. I slutändan får sömmerskan cirka en procent av det pris du betalar för plagget i butiken.
I de snabba sociala mediernas tidevarv är fast fashion det nya svarta. Fast fashion är en modevärld där kvalitet och passform inte är huvudsaken, det viktigaste är att följa trender och ständigt förnya garderobens innehåll. Processen från produktidé till att ett klädesplagg finns i butiken går på några veckor. För att få lönsamhet i ett sådant snabbt tempo prioriteras kvaliteten bort. Frågor om arbetsförhållanden och miljö finns endast till pappers. När klädkedjorna förhandlar med producenter ställs krav på bland annat arbetstider och skyddskläder. Samtidigt ställs det krav på snabba leveranser och låga priser, vilket gör det omöjligt för producenterna att genomföra levereransen utan att bryta mot något av kraven. Betalningen räcker ofta helt enkelt inte till för att säkerställa såväl goda arbetsförhållanden som snabb och billig produktion.
För att kunna förändra våra garderobsval bör vi bli mer medvetna. När du införskaffar nytt till garderoben bör du fundera noggrant över vad som motsvarar dina behov och förväntningar. Vi kan och bör tillfredsställa våra behov av bekräftelse på annat sätt än genom spontanshopping av billiga kläder som vi egentligen inte har behov av. Det är människor och miljö i nära anslutning till produktionen av plaggen som får betala de verkliga kostnaderna för vår snabba konsumtion.
Följ oss här och på Facebook och Instagram för flera tankeväckande texter, tips och DIY´s under Klädrevolutionsveckan.
Vill du lära dig mer? Lyssna på:
Miljörådgivarens tips!
Satsa på en garderob med kläder som passar dig och den värld du lever i. Kläder i naturmaterial har den fördelen att de inte stänger in din kropp på samma sätt som konstfiber, vilket leder till mindre svett och svettlukt, vilket också leder till att antalet tvättar kan minskas. Naturmaterial kan hängas ut och vädras och behöver inte alltid tvättas. Det finns även knep för att ta bort lite svettlukt om klädesplagget i övrigt är rent, till exempel att skölja upp i kallt vatten och sedan hänga ut, alternativt att frysa plagget i en frys.