Fira Runebergsdagen med oss! Marthaförbundet har samlat alla sina recept på klassiska och nyskapande Runebergstårtor – från saftiga original till nytänkande varianter. Hitta din favorit och njut!
Att läsa recept kan ibland väcka osäkerhet: "Vad betyder det här nu igen?" Här är några vanliga matlagningsbegrepp som gör det lättare att följa recepten.
Baka julens godaste lussebullar! Marthaförbundets receptbank bjuder på recept som förenar tradition, smak och nytänk. Här kommer våra fyra bästa recept.
Duka upp till jul med Martha! Här hittar du alla klassiska recept som hör julen till – från julig frukost till julens svinnmat. Låt tradition och nytänk mötas på ditt julbord med receptbankens bäst...
I år tar Marthaförbundets julkalender avstamp i glutenfria recept. Hushållsrådgivare Fanny Nykvist bjuder på kunskap och inspiration om glutenfria julklassiker.
I år firar vi en milstolpe i det finlandssvenska kulturarvet – Marthas kokbok fyller 95 år. Sedan första utgåvan år 1929 har Runa Melanders bok varit en oumbärlig del av många finlandssvenska hem o...
Marthaförbundet firar den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober på Malmgård i Lovisa. Årets matkulturtema är kulturspannmål. Filosofie doktor Kristina Creutz, grevinna på Malmgård, tilldelas...
I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångs...
Varmt välkommen på den österbottniska matkulturfesten måndagen den 7.10. Dagen uppmärksammas på idylliska Poro-Pirtti i Karleby. Ta med hela familjen!
Anmälan till en av årets största marthafester har öppnat. På huvudfesten 9.10 presenterar vi det nylanserade matkulturmagasinet, vi delar ut årets matkulturpris och vi njuter av en fantastisk midda...
Solens värmande strålar och ljuset som återvänder öppnar möjligheten för framgångsrikt börja planera årets köksträdgård, påbörja förkultiveringen och odlingen inomhus. För dem som redan känner sig ...
“Ät strömming!” År 1990 uppmanade statsminister Harri Holkeri folket att äta mer strömming och mindre innerfilé. Uppmaningen är lika aktuell år 2024.
Februari är en månad för den inhemska vilda fisken. Under vintern är fiskens kvalitet speciellt bra bland annat tack vare ett klarare hav och en kallare kylkedja. Därför kommer vi under februari må...
Inför det nya året är det trevligt att bjuda upp till en festlig middag. Det behöver inte vara de mest exklusiva råvarorna som används för att komponera nyårsmenyn. Det går också att lyxa till nyår...
Strömmingen har en rik historia som stapelföda i kustnära områden, där dess betydelse sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Från att ha soltorkats på klippor till dagens varierade tillgänglighet p...
Farsdag är en speciell dag som är tillägnad alla fantastiska pappor och fadersfigurer där ute. Det är en utmärkt tid att visa uppskattning och kärlek till de fadersgestalter som har spelat en avgör...
Marthaförbundet firade den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober i Aspegrens trädgård i Jakobstad. Årets matkulturtema är köksträdgården. Företagarfamiljen Bock med Marc och Marina Bock i sp...
I år firar vi den finlandssvenska matkulturdagen med en underbar kväll fylld av mat, gemenskap och kultur i Aspegrens trädgård i Jakobstad. Vi bjuder in dig till en minnesvärd middag där vi tillsam...
Tisdagen den 19.9 får du tillsammans med våra fantastiska hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson lära dig allt om hur du kan använda våra vanligaste skogssvampar i matlagning. Det här är en kurs för ...
Dags för fest! Den gröna, sköna tiden är här och festerna blomstrar ikapp med naturen. För den som ställer till med fest finns det mycket att beakta innan själva kalasdagen. Tänk till på förhand så...
Bara en vecka kvar till dagen då vi förbereder fem dagars måltider tillsammans! Välkommen till den stora kursen i meal prep med Sandra Mellberg och Katharina Jägerskiöld.
Att baka kan höra till något av det trevligaste kring julen, men ibland blir förväntningarna för höga. Här bjuder vi på recept för bakverk som håller bra, kan bakas en god tid i förväg eller frysas...
Att göra hållbara val behöver inte vara svårt eller kräva stora förändringar - små steg räcker långt. Utgå från Marthaförbundets 8 tips för en mer hållbar matvardag:
Det ett välkänt faktum att all mat smakar bättre utomhus. Ta vara på Toni Rautakoskis recept och tips inför utfärden.
Slow food-festivalen i Fiskars har blivit en av höstens höjdpunkter för många marthor. Tiotals lokala producenter deltar årligen i marknaden i Tröskhuset i idylliska Fiskars, där du kan njuta av hä...
Den stämningsfulla Strömmingsmarknaden är här, och Marthaförbundet och Helsingfors marthaförening är självklart på plats med all vår smartfiskkunskap och mycket mer. I vårt tältt hittar du hållbara...
Känner du doften av tång, varma klippor och nyrökt fisk? Matkulturdagen och det pinfärska magasinet Havet smaker är här, och det ska vi fira! Kom med på fest till Restaurang Seagram på Föglö, där v...
Marthas matvision bygger på en näringsrik och balanserad kost. Genom att tillreda god mat med fokus på inhemska och säsongenliga vegetabilier kan du äta näringsrik mat som är klimatvänlig.
För att fira matkulturdagens 30 första år bjöd Marthaförbundet på en direktsänd liveshow i matkulturens tecken. Här kan du kolla på sändningen i efterhand.
Finlands svenska Marthaförbund har beslutat att tilldela Helsingfors Strömmingsmarknad det finlandssvenska matkulturpriset 2021 på 1 000 euro.
För att fira matkulturdagens 30 första år bjuder Marthaförbundet på en digital liveshow i matkulturens tecken. Alla matentusiaster kan således följa med sändningen hemma i sin egen soffa.
Matlusten och näringsintaget spelar en stor och viktig roll i att upprätthålla en god hälsa.
Marthas påskmeny ger förslag på bruncher, luncher och middagar till påskhelgen. Hoppas du hittar nya och gamla favoriter bland förslagen.
Det kan kännas utmanande att äta i säsong mitt i vintern, men det är värt att testa på, säger hushållsrådgivare Elisabeth "Lissu" Eriksson. Utmana dig själv att äta ur skafferi och frys.
Med ingefära, vitlök och chili kan du skapa asiatiska rätter av inhemska råvaror.
Julakuten är öppen och frågorna rasslar in till våra rådgivare.
Visst hör det till att julstöka men det finns gränser som är bra att dra upp åtminstone för sig själv.
Allra främst handlar säsongsmat om smak. Råvaror smakar bäst under en viss säsong, och då lönar det sig naturligtvis att passa på då de är som godast. Men mat i säsong är också ett ekonom...
Martha bjuder på julens allra godaste småbröd och kakor. Du kan välja mellan både gamla favoriter och klassiker i ny tappning såsom kolasnittar med bovetemjöl och spritsar med talkonmjöl.
Serien Mat i svenska veckan är producerad av Folktinget i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund.
Temat för årets matkulturmagasin är odlade grönsaker.
Carola Sandvik i Dagsmark, Kristinestad, är en av de drygt sjuttio finländska växthusodlare som tillsammans odlar omkring 1 miljon kilo paprika varje år. Något som kan jämföras med de 16 miljoner k...
Carola Sandvik, trädgårdsmästare och paprikaodlare i Dagsmark, Kristinestad, har utsetts till årets matkulturstipendiat 2020. Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro.
Den finlandssvenska matkulturdagen firas i år digitalt. Fredagen den 9 oktober tillkännager vi vem som är årets matkulturpristagare.
Den 22 september samlar projektet Matlust in ätbara gåvor från allmänheten i Pedersöre. Gåvorna distribueras sedan ut via hemvården till ensamboende seniorer i trakten.
I år firas den finländska matens dag för andra gången. 4 september är dagen då vi dukar upp husmanskost tillredd på enbart inhemska ingredienser.
Så matchar du rätt vin till mört och braxen.
Lär dig grava fisk
Mörten kan marineras, grillas, stekas i pannan, läggas in eller rökas.
Blåbärspajens dag firas i Finland den 6 augusti, men vi tycker att man kan äta blåbärspaj nästan varje dag.
På grillen, i soppkastrullen, som sallad eller på en glasspinne – det finns många sätt att njuta av primörer och andra sommarsmaker.
Duka fram sju sorter på samma gång, eller njut av en sort om dagen. Nu är många bär i säsong, passa på att använda dem i bakverken.
Marthaförbundet har under en längre tid arbetat med att lyfta upp outnyttjade fiskarter, smartfisk. Varför ska vi äta outnyttjade fiskarter? Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm reder ut f...
Så rensar och filear du stora braxnar och idar, steg för steg.
Frys in blåbärsblommor i iskuber, dekorera smörgåstårtan med harsyra och doppa rönnbladsknoppar i choklad.
Vi inleder veckan med vardagliga rätter och till helgen lyxar vi till det med en trerätters påskmiddag och en traditionell påsklunch med ny twist. Marthas veckomeny ger förslag på måltider för fyra...
Den svenska måltidsforskaren Richard Tellström har med tiden blivit lite extra förtjust i en matkultur: den finländska. ”Finland har ett mer levande matkulturarv än Sverige”, säger han. Nu är han m...
Söker du inspiration för den knöliga favoriten? Vi bjuder på några goda recept.
Så väljer du vin till mört, gädda och braxen.
Standardverket Marthas kokbok rymmer allt en matlagningsintresserad behöver veta, särskilt om den matlagningsintresserade avskyr komplicerade recept, onödiga krusiduller och långa ingredienslistor.
Ägget är en fantastiskt mångsidig råvara. Den kan snabbt förvandlas till en hälsosam måltid, men fungerar även som klassisk skönhetsvård för både slätare hud och mjukare hår. För många är ägget bek...
Den finlandssvenska matkulturdagen firas i år bland ståtliga barrträd och mjukaste mossa. Välkommen att tillsammans med oss njuta av årets tema: Skogen!
Man behöver inte alltid göra allting själv. På Knytkalasdagen den 8 september uppmanar vi alla att ordna en fest där alla bidrar!
Den härliga, doftande äppelsäsongen är strax här! Du har väl inte missat matkulturmagasinet Inhemska fruktträd, som du kan beställa hem helt gratis i Marthashopen? Du betalar bara porto.
Sensommaren är buskbärens tid.
Älskade blåbärspaj! Så klart ska denna sommarklassiker uppmärksammas med en egen dag. Sedan 2017 firas den nationella Blåbärspajens dag varje år den 6 augusti.
Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare och örtrådgivare, ger tips och råd om hur du tillreder vilda växter så som nässlor, kirskål, maskrosor och granskott.
Identifiera, plocka och ta tillvara vilda växter så som nässlor, kirskål och granskott. Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare och örtrådgivare, ger tips och råd inför plockningen.
Gratis är gott! Plocka vilda välgörande grönsaker så som nässla, maskros, kirskål och daggkåpa till middagen.
Hur kan en 90-årig kokbok vara mer aktuell än någonsin? Vem var egentligen Runa Melander och vad betyder Högvalla för den finlandssvenska matkulturen? Marthaförbundets Elisabeth Eriksson och Karin ...
Marthas kokbok är ett standardverk i många finlandssvenska hushåll, skriven av Runa Melander och första gången utgiven år 1929. 90-års jubileet till ära ges boken ut i en 28:de upplaga med ett nytt...
Husmanskost från förr så som braxen, id, mört och gädda är en bortglömd råvara i dag. Just de här fiskarterna anses vara besvärliga och tidskrävande att hantera och tillaga. Den fördomen vill vi br...
Varför stycka själv då allt kött man behöver finns lättillgängligt i butikens köttdisk? Fördelarna är flera – bland annat försäkrar du dig om att så stor del av djuret som möjligt kommer till nytta.
Att ta tillvara sommarens skörd är både roligt och nyttigt. Det är inte särskilt svårt och man klarar sig bra utan specialutrustning. Lycka är egen jordgubbsylt till plättarna en mörk novemberkväll...