Elisabeth Eriksson lär dig om två mångsidiga vilda ätbara växter med lång skördetid. Nässelfrön och röllika. Båda är mångsidiga ingredienser som kan användas på olika sätt i matlagning, drycker och...
Många av våra grödor är beroende av insektspollinering för att ge skörd. Men i dag har mängden pollinatörer som humlor, bin och fjärilar minskat markant. Det kan i förlängningen innebära ett hot mo...
Tisdagen den 19.9 får du tillsammans med våra fantastiska hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson lära dig allt om hur du kan använda våra vanligaste skogssvampar i matlagning. Det här är en kurs för ...
Är det redan fullbokat på stans restauranger inför farsdag? Ta restaurangen hem och bjud pappa på en trerätters middag, där säsongens råvaror står i fokus.
Jaktsäsongen är här. Därför ska också den som bara går på svampjakt minnas att klä sig grannt, helst i orange. Har ni svamplycka är det allt skäl att berika maten med rejäl mängd svamp.
Det ett välkänt faktum att all mat smakar bättre utomhus. Ta vara på Toni Rautakoskis recept och tips inför utfärden.
Slow food-festivalen i Fiskars har blivit en av höstens höjdpunkter för många marthor. Tiotals lokala producenter deltar årligen i marknaden i Tröskhuset i idylliska Fiskars, där du kan njuta av hä...
Visste du att den använda julgranen också kan ha andra funktioner än att värma huset eller skydda planteringar i trädgården? Kanske du kan låta just din julgran komma till nytta för abborrarna i Ös...
I Marthas inspirationspaket har vi samlat material som hänger ihop med ett visst tema, så att ni på ert marthamöte har material att utgå från.
Serien Mat i svenska veckan är producerad av Folktinget i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund.
Nässlan är Finlands näringsrikaste växt. På sensommaren och hösten kan nässlans frön plockas för att torkas och ätas som kosttillskott.
Skogen är så mycket mer än träden, virket och svamp- och bärplockningen. Den är en outsinlig källa till upplevelser och livslånga minnen. Ute i skogen har vi ett helt skafferi fyllt med näringsrik ...
Fermentering ger en fylligare smak på torkade vilda växter.
Frys in blåbärsblommor i iskuber, dekorera smörgåstårtan med harsyra och doppa rönnbladsknoppar i choklad.
Naturen spirar och våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. Vilda grönsaker ger härliga smakupplevelser, näring och ögonfröjd på tallriken. Utmana dig själv att testa vilda grönsake...
Den finlandssvenska matkulturdagen firas i år bland ståtliga barrträd och mjukaste mossa. Välkommen att tillsammans med oss njuta av årets tema: Skogen!
Vessölandets enda kvinnliga jägare hämtar själv sitt kött ur skogen. Hör hennes berättelse på matkulturdagen på Kiala gård den 9 oktober.
Sensommaren är buskbärens tid.
Kom och fira den finlandssvenska matkulturdagen med middag på Kiala i Borgå (Tegelmagasinet). Under kvällen tillkännages årets matkulturstipendiat och lanseras årets matkulturmagasin.
Identifiera, plocka och ta tillvara vilda växter så som nässlor, kirskål och granskott. Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare och örtrådgivare, ger tips och råd inför plockningen.
Gratis är gott! Plocka vilda välgörande grönsaker så som nässla, maskros, kirskål och daggkåpa till middagen.