Artikel

52980_t.jpg

Föreningsaktuellt: Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt driver sedan i våras projektet Med Martha mot matsvinn. I projektet fokuserar man bland annat på restauranger och restaurangbesökare, på kurser och information och på livsmedelsbutiker.Läs mera »
Publicerad 16.08.2016 kl. 12:10
50867_t.jpg

Grönt & vilt

På lördag är det igen dags för Svinnkampen att öppna restaurang för en dag. På menyn står grönsaker, både odlade och vilda. Läs mera »
Publicerad 19.05.2016 kl. 10:11
49705_t.jpg

Svinnkampen besökte Ingå

Planera inköpen, ha en tömma frysboxen-kampanj hemma under en vecka, hacka ner rester i en pyttipanna, gå inte till butiken innan du tömt kylskåpet ... Dessa och många fler tips för hur man kan undvika matsvinn i hemmet fick vi under Svinnkampens turnés andra stopp i Ingå. Läs mera »
Publicerad 01.04.2016 kl. 10:19
49567_t.jpg

Svinnkampen i Vasa

Svinnkampen är ute på turné för att träffa konsumenter och prata matsvinn. I K-citymarket i Stenhaga i Vasa var diskussionerna livliga och tipsen för hur man kan trolla med ledsna grönsaker, gårdagens rester, grädden som passerat bäst före-datum och de bruna bananerna var många. Vi samlade in några konkreta tips!Läs mera »
Publicerad 22.03.2016 kl. 09:28
49317_t.jpg

Pressmeddelande: Svinnkampen drar ut på turné

Under våren ger sig Svinnkampen, Marthaförbundets projekt för ett minskat matsvinn i hemhushållen, ut på turné för att träffa konsumenter i matbutiker. Vi tipsar om vad du kan tänka på redan i mataffären för att minska ditt matsvinn och delar ut recept på läckra resträtter. Vi kommer också att finnas på plats på en Reko-utdelning i Liljendal. Läs mera »
Publicerad 10.03.2016 kl. 10:13
48939_t.jpg

Din matbutiksmakt över miljön i andra länder

Så härligt lockande tropiska frukter i fruktdisken. Jag är hungrig. Och kaffetanden värker. Ner i korgen med ett paket. Och mycket frukt. Mums. Matbutiken förför oss med livsmedel från alla världens hörn: brasilianskt kaffe, bananer från Ecuador, paprika från Israel och indiskt ris.  Och vi köper mer än vi hinner äta upp.Läs mera »
Publicerad 10.03.2016 kl. 00:53
48769_t.jpg

Svinnkampen drar ut på turné

Under våren ger sig projektet Svinnkampen ut på turné för att träffa konsumenter i matbutiker. Läs mera »
Publicerad 01.03.2016 kl. 09:20
47454_t.jpg

Svinnkampens julrim

Det är dags för Svinnkampens sista påminnelse inför julen om att ta till vara maten, nu på rim! Läs mera »
Publicerad 23.12.2015 kl. 10:25
47398_t.jpg

Julgodis på skafferifynd

Gör ett gott godis på fynd ur skafferiet. Läs mera »
Publicerad 19.12.2015 kl. 08:50
47376_t.jpg

5 tips för minskat matsvinn kring jul

Svinnkampens projektledare Elisabeth Eriksson uppmanar till en hållbar jul, där planering och måttlighet är a och o för att minska matsvinnet. Läs mera »
Publicerad 17.12.2015 kl. 14:32

Vi jobbar med Svinnkampen

 

Elisabeth Eriksson

Projektledare, 050 408 9179, elisabeth (at) martha.fi

– Kom ihåg att använda dina sinnen och inte stirra dig blind på "bäst före"-datum!

Frida Nylund

Projektkoordinator, 040 715 1579, frida (at) martha.fi

– Jag är en stor vän av lunchlådan, där hamnar mitt matsvinn istället för i komposten!

Karin Lindroos

Informationsansvarig, 050 361 6081, karin (at) martha.fi

– Samla "marthapoäng", ju mindre matsvinn, desto flera marthapoäng!


En sammanfattning av Svinnkampen:

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro/år (Elintarviketalous, Tilastokeskus 2010). Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta på det här sättet. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen.

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!