Artikel

42198_t.jpg

Drick upp kaffet!

Om vi antar att vi dagligen slänger cirka 1 dl kaffe, blir det 4–5 paket i året. Gör en frappe av den överblivna kaffeskvätten istället, vi visar hur. Läs mera »
31.03.2015 kl. 05:51
42199_t.jpg

Släng brödet i pastasåsen istället för i komposten!

Maria Ahonen, eller Biffen som hon också kallas, på reklambyrån People´s har skapat den grafiska profilen för Svinnkampen. Här tipsar hon om vad du gör av bröd som blivit torrt!Läs mera »
30.03.2015 kl. 17:25
42778_t.jpg

Minska på matsvinnet – konsumenterna bör ta sitt ansvar i livsmedelskedjan

Det uppskattas att upp till en tredjedel av världens matproduktion inte äts, skriver Kirsi Silvennoinen, som forskar i matsvinn. Läs mera »
30.03.2015 kl. 07:38
42777_t.jpg

Använd hela råvaran

En del av matsvinnet är delar av råvaran som är fullt ätbara. Se klippet där vi förevisar hur du tar tillvara alla delar av blomkålen, broccolin och purjolöken. Läs mera »
30.03.2015 kl. 07:32
42194_t.jpg

Inspiration, recept, kunskap, kurser

Under 1,5 års tid jobbar vi för att minska matsvinnet i hemhushållen, men hur gör vi det rent konkret? Läs vidare för att ta del av de fem metoder vi använder för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:59
42193_t.jpg

Vad kan du göra för att undvika matsvinnet?

Det finns fem punkter för dig att komma ihåg för att undvika matsvinnet. Punkterna finns till och med på en dekorativ affisch för ditt kök – så att du dagligen blir påmind om att använda upp ostkanterna, gräddfilen som gick ut i går och hela fisken. Läs och memorera!Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:57
42190_t.jpg

Svinnkampen vill skapa en rörelse mot matsvinnet

Under ett och ett halvt års tid kommer vi att agera dåligt samvete direkt du får för dig att slänga bort den där halvfulla burken tacosås, det något torkade brödet och mjölken som hade "bäst före"-datum i förrgår men ändå doftar och smakar bra. Läs mer om vad vi slänger och varför. Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:51
42195_t.jpg

"Ät eller var utan"

"Ät eller var utan", säger Elisabeth "Lissu" Eriksson, hushållsrådgivare, projektledare och en förkämpe vad gäller att minska matsvinnet. Läs mera om Erikssons tankar kring vårt matsvinn och hur vi på bästa sätt kan undvika det. På måndagen börjar Svinnkampen!Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:44
42463_t.jpg

Nedräkningen har börjat

Nu är det tre veckor kvar tills Svinnkampen startar!Läs mera »
12.03.2015 kl. 13:54
41995_t.jpg

Svinnkampen

Kampanjen Svinnkampen kör i gång i April. Nu är det dags att sluta slänga mat!Läs mera »
23.02.2015 kl. 13:19

Vi jobbar med Svinnkampen

Elisabeth Eriksson

Projektledare, 050 408 9179, elisabeth (at) martha.fi

– Kom ihåg att använda dina sinnen och inte stirra dig blind på "bäst före"-datum!

Frida Nylund

Projektkoordinator, 040 715 1579, frida (at) martha.fi

– Jag är en stor vän av lunchlådan, där hamnar mitt matsvinn istället för i komposten!

Karin Lindroos

Informationsansvarig, 050 361 6081, karin (at) martha.fi

– Samla "marthapoäng", ju mindre matsvinn, desto flera marthapoäng!


En sammanfattning av Svinnkampen:

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro/år (Elintarviketalous, Tilastokeskus 2010). Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta på det här sättet. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen.

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset