Marthabakelsen

10–12 bakelser

125 g rumsvarmt smör
3 ägg
4 dl speltsikt
1½ tsk bakpulver
1 ½ dl brunt socker
1 dl mjölk
1 ½ dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, ägg, mjöl, bakpulver, socker och mjölk i en skål och vispa i 4 minuter med en elvisp. Rör försiktigt ner bären. Fyll muffinsformar med ¾ delar smet och grädda i 30–35 minuter. Låt dem svalna helt.

Dekoration
100 g rumsvarmt smör
170 g florsocker
1 ekologisk citron (1 msk citronsaft och 1 tsk citronskal)
Färska blåbär
Bastband eller silkesband

Vispa smöret med florsockret till en fluffig glasyr, tillsätt citronsaften och skalet. Knyt en rosett runt kakorna med ett vackert band och spritsa sedan glasyren på kakorna. Dekorera med färska blåbär. Det är godast att servera kakorna genast eller samma dag.

  • Tips! Man kan även spritsa kakorna med vispad grädde.

Läs mera om matkulturdagen på martha.fi/matkultur.

Se alla artiklar